.

رابط کاربری (UI) چیست؟

تولید شده توسط بهار رضاییان

کامپیوتر خوندم و همیشه به حوزه فناوری اطلاعات، تکنولوژِی و دیجیتال مارکتینگ علاقه زیادی داشتم، این فکت که کلی چیزای جذاب و مهم تو دنیا هست که هنوز نمیدونمشون بهم انگیزه میده تا بیشتر تو مسیرم تلاش کنم! الان کارشناس سئو توی تابان شهر هستم و راه یادگیری و توسعه مهارت های فردی و اجتماعی برام هموار تره و دوست دارم تا تجربیاتم رو با کسایی که مثل خودم هستن به اشتراک بذارم.

 

رابط کاربری

شما اول که وارد یک سایت می شوید چه چیزی به نظرتان می آید؟ اولین کاری که می کنید چیست؟ اصلا چه چیزی دقیقا توجه شما را جلب می کند؟ مسلما پاسخ به این پرسش ها با ورود به هر سایتی متفاوت است. به علاوه، سلیقه های افراد مختلف هم یکی نیست و هرکسی زمانی که وارد یک سایت می شود ممکن انتظار متفاوتی نسبت به دیگری از آن سایت داشته باشد. فرقی نمی کند، مسلما شما وارد هر سایتی که بشوید دوست دارید طراحی قابل قبول(حداقل مرتب) و کارکرد درست را مشاهده بکنید. این دو چیز برای همه تقریبا یکسان است. همه کاربران دنیای دیجیتال از یک سایت انتظار داشتن رابط کاربری خوب و در حد قابل قبول را دارند. حالا این رابط کاربری اصلا چه چیزی هست؟ چه کارایی باید انجام بدیم که طراحی رابط کاربری خوب داشته باشیم؟ تابان شهر به سوالات شما در ادامه پاسخ خواهد داد.

رابط کاربری یا همان UI چیست؟

اول از همه بهتر است یک تعریف خوب و درست از UI یا همان رابط کاربری داشته باشیم. UI مخفف User Interface است که به فارسی همان معنای رابط کاربری را دارد. در واقع رابط کاربری مجموعه المان ها و مفاهیم در یک سایت را شامل می شود که کاربر آن ها را می بیند و این المان ها باعث می شوند کاربر بتواند فعالیتی در سایت انجام دهد. حال این فعالیت ها می توانند شامل کلیک کردن، تایپ کردن، مشاهده کردن و… باشد. در تعریف جزئی تر هم می توان گفت به مجموعه کارکرد ها و طراحی گرافیکی سایت رابط کابری سایت می گویند. از همین تعریف می توان دریافت که چقدر این بخش در طراحی سایت مهم است. به طور کلی می توان گفت عمده کاری که در اصول طراحی سایت ( خود ذات طراحی سایت یا وب دیزاین نه موارد دیگر مربوط به سایت ) انجام می شود، طراحی رابط کاربری سایت است.

 

رابط کاربری

 

حال این رابط کاربری چه چیز هایی را شامل می شود؟ دکمه های داخل سایت، متون سایت، پس زمینه متن ها، اسلایدر ها،  چیدمان صفحه سایت، انیمیشن های سایت و تمامی فاصله های بین المان ها جزوی از رابط کاربری حساب می شود. مسلما هم می دانید که این ها ساده ترین موارد هستند و رابط کاربری شامل المان های بیشماری می شود.

معمولا گرافیست ها یا همان طراحان گرافیک رابط کاربری یک وب سایت را طراحی می کنند و برنامه نویسان فرانت این طراحی ها را با زبان های برنامه نویسی برای یک سایت پیاده سازی می کنند. گرافیست ها با ذوق هنری خود و شناخت روانشناسی تصاویر و رنگ می توانند یک صفحه هماهنگ با سلیقه کاربر طراحی کنند و برنامه نویسان با شناختی که از کدنویسی دارند می توانند این طراحی ها را در دنیای دیجیتال پیاده سازی کنند.

رابط کاربری نه تنها باید از زیبایی و جذابیت برخوردار باشد بلکه در درجه اول باید همان چیزی باشد که کاربر را به هدفش می رساند. خیلی منطقی بخواهیم بگوییم رابط کاربری مفهوم سرنوشت سازیست که موفقیت یا عدم موفقیت کار شما را تعیین می کند.

این را هم باید بدانیم که رابط کاربری فقط مخصوص به پیش نیازهای طراحی سایت نیست. شبکه های اجتماعی و اپلیکیشن ها هم نیاز به یک UI عالی برای تضمین موفقیت خودشان دارند.

چرا رابط کاربری اهمیت بالایی دارد؟

سوال خوبی است! اما به شرط اینکه تمامی توضیحات بالا را نمی خواندیم و نمی دانستیم که اصلا “رابط کابری” چیست. اما در حال حاضر که می دانیم طراحی UI به چه منظور انجام می شود شاید دیگر پرسیدن این سوال چندان هم به جا نباشد. اما همانطور که گفتیم طراحی رابط کاربری محدود به مواردی مثل انتخاب عکس، رنگ، فونت، دکمه و ازین دست موارد پایه ای نمی شود. خلاقیت مهمترین چیزیست که رابط کاربری را می سازد.

به هر حال طراحی عالی رابط کاربری شما موجب می شود نه تنها کاربران به هدف اصلیشان و به طبع هدف شما بهتر و سریع تر برسند، بلکه این موضوع برای برندسازی و چهره کسب و کار شما هم اهمیت ویژه ای دارد. تجربه ای که کاربر شما از سایت یا اپلیکیشن شما بدست می آورد در تصمیمات بعدی وی تاثیر بسیار بالا و تعیین کننده ای دارد.

 

رابط کاربری

خیلی از کاربران شما با دیدن طراحی جذاب UI شما در همان لحظه پی به کیفیت کار شما هم می برند. شاید به فرض مثال سایت شما مستقیما به کاربر خدمات ارائه ندهد، اما چیزی که شاید باعث شود کاربر بر روی صفحه “تماس با ما” کلیک بکند، همان حس خوبی باشد که از طراحی رابط کاربری شما دریافت کرده است.

چگونه یک طراحی UI خوب داشته باشیم؟

یکسری از موارد مشخص هستند. لازم نیست به شما بگوییم که سایت شما باید دارای فونت مناسب باشد، رنگ ها مطابق با کسب و کارتان و ذات برندتان باشد،  چیدمان المان ها رعایت شود، موارد درهم و برهم نباشد تا کاربر گم نشود و هرچیزی که ذاتا به رابط کاربری مرتبط می شود رعایت شود. لازم است چیز جدیدی گفته شود. پس اولین کاری که شما انجام می دهید این است که: تحقیق کنید!

درست است که باید سایت شما اول از همه به دل خودتان بنشیند اما شما قرار نیست تک کاربر سایت خودتان باشید. قرار است مردمی از اقشار مختلف از محصولات و خدمات شما استفاده کنند، پس دانستن سلیقه و ذائقه آن ها بسیار مهم است. حال شاید از خودتان بپرسید مگر ما نگفته بودیم مردم سلایق مختلفی دارند؟ بله درست است اما شما باید سعی کنید پرسونای اصلی مخاطب خودتان را بشناسید. مسلما همه اقشار جامعه هم مخاطب عامه شما را تشکیل نمی دهند.

برای مثال فرض کنید یک سایت شرکتی دارید، خدماتی که شما ارائه می دهید از نوع B2B ( Business to Business ) است و مخاطبان شما اغلب کارفرماهای کسب و کار های دیگر می باشند. مسلما در این صورت بهتر است طراحی UI شما کمی سنگین تر و جدی تر باشد. درست است که ما از “بی روح” بودن حرف نمی زنیم اما مسلما هم نباید خیلی از رنگای شاد و روشن استفاده بکنیم. این موارد است که هنر طراح UI خودش را نشان می دهد.

به طور کلی رابط کاربری خوب را مفاهیم زیادی هستند که می سازند. اما با رعایت بهترین نوع چیدمان و بهترین طراحی گرافیکی، در نهایت این خلاقیت خود شماست که یک رابط کاربری عالی را می سازد. شما باید سعی کنید پیش بینی کنید که کاربر شما از شما چه انتظاری دارد و وقتی وارد صفحه شما می شود چه درخواستی دارد. البته این را هم باید اضافه کنیم که شما می توانید با به خرج دادن کمی زیرکی در طراحی رابط کاربری، مخاطب را به سمت هدف خودتان هم بکشانید. (البته این هدف شما باید برای کاربر هم سودمند باشد!)

انواع رابط کاربری

رابط های کاربری به طور کلی به چند دسته تقسیم می شوند که هرکدام از آن ها کارکرد های خاص خودش را دارد

رابط کاربری با زبان طبیعی (NLUI)

در این نوع از رابط کاربری دستگاه به کاربران این اجازه را می دهد که به جای استفاده از زبان کامپیوتر از زبان انسانی برای اعمال دستورات استفاده کنند.

رابطه کاربری فرم محور ( Form-based UI )

این رابط کاربری لیستی از انتخاب ها و سوال ها را به کاربر نشان می دهد. این نوع رابط کاربری چیزی شبیه به فرم های معمولی‌ کاغذی‌ای است که همه استفاده می کنیم.

رابط کاربری صوتی ( VUI )

این رابط یک رابط کاربری دستوری است که با قابلیت شناسایی صدا می تواند کاربر را به هدفش برساند. کاربر می تواند دستور خود را به صورت صوتی ارسال کند و با سیستم تعامل داشته باشد.

این نوع رابط کاربری به کاربر این اجازه را می دهد که از طریق تماس(لمس) با سیستم تعامل برقرار کند.

رابط کاربری صوتی ( VUI )

این رابط یک رابط کاربری دستوری است که با قابلیت شناسایی صدا می تواند کاربر را به هدفش برساند. کاربر می تواند دستور خود را به صورت صوتی ارسال کند و با سیستم تعامل داشته باشد.

این نوع رابط کاربری به کاربر این اجازه را می دهد که از طریق تماس(لمس) با سیستم تعامل برقرار کند.

رابط کاربری فهرست محور

کاربر از طریق نویگیشن های خاص و مجموعه‌ای از منو ها و صفحات با سیستم تعامل برقرار می کند.

رابط دستور خطی

این یک رابط متن محور است که این اجازه را به کاربر می دهد که در داخل پنل یا کامپیوتر  بتواند فایل ها را مدیریت یا مشاهده کند.

رابط کاربری گرافیکی (GUI)

این نوع از رابط به کاربر کمک می کند از طریق آیکون های گرافیکی با یک دستگاه الکترونیکی ارتباط برقرار کند.

شاید دوست داشته باشید بدانید

نظرات شما عزیزان…

0 Comments

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *