ساخت اپلیکیشن با پایتون
این روز ها برنامه نویسان کار کردن بر روی اپلیکیشن های وب و موبایل را بیشتر ترجیح می دهند. نه اینکه این موضوع به این معنا باشد که طراحی سایت کار رفته باشد، خیر اینطور نیست. اما به طور کلی ساخت “اپلیکشن ها” چه برای وب و چه برای موبایل محبوبیت بسیار زیادی هم بین عموم مردم و هم بین برنامه نویسان پیدا کرده است. حال چگونه با پایتون می توانیم اپلیکیشن موبایلی بسازیم؟ خود پایتون شاید قابلیت های درون سازی برای اپلیکیشن های موبایل را نداشته باشد، اما پکیج هایی مانند Kivy، PyQt و Toga را ارائه می دهد که توسط آن ها ساخت اپلیکیشن با پایتون امکان پذیر می شود. با تابان شهر همراه باشید تا ببینیم این نوع از طراحی اپلیکیشن چگونه انجام می شود.
ابزارهای مفید برای ساخت اپلیکیشن با پایتون
Kivy
تمامی پکیج های نام برده شده نقش به سزایی در ساختن اپ موبایل با پایتون دارند. با این حال، مزایای Kivy تقریبا بیشتر از دیگر پکیج ها می باشد. کیوی نه تنها این امکان را برای شما فراهم می کند که اپلیکیشن شما در تمامی پلتفرم ها بدون هیچگونه مشکلی اجرا شود، بلکه بعد از هر تغییری که شما در کد هایتان ایجاد می کنید نیازی نیست که حتما بار دیگر آن ها را کامپایل کنید. علاوه بر این، می توانید مستقیما از سینتاکس های خود پایتون نیز برای طراحی اپلیکیشن خودتان استفاده کنید.
Kivy برای اولین بار در سال 2011 منتشر شد. این فریم ورک پایتون بر روی سیستم عامل های ویندوز، مک، لینوکس و Raspberry Pi قابل اجرا می باشد. وقتی شما یک اپلیکیشن با کیوی می سازید در واقع در حال ساخت یک رابط کاربری طبیعی هستید. به این معنا که با استفاده از این فریم ورک، شما می توانید برای مخاطبان خود تجربه کاربری ای توام با استفاده آسان از اپلیکیشنتان بدون استفاده از هیچگونه دستورالعمل خاصی به ارمغان بیاورید.
PyQt
PyQt یکی از تنظیمان ورژن دوم و سوم پایتون برای اپلیکیشن های کمپانی Qt می باشد و بر روی تمامی پلتفرم هایی که Qt را پشتیبانی می کنند اعم از ویندوز، macOS، لینوکس، IOS و اندروید اجرا می شود. هرکدام از ورژن های PyQt ورژن مخصوص Qt خودش را پشتیبانی می کند. به فرض مثال، PyQt4 از ورژن 4 Qt پشتیبانی می کند. با این حال توصیه می شود برای توسعه اپلیکیشن های جدید حتما از ورژن پنجم PyQt استفاده شود.
PyQt این قابلیت را دارد که کار کراس پلتفرم های فریم ورک اپلیکیشن Qt سی پلاس پلاس و زبان های برنامه نویسی ادغام شده با پایتون را با همدیگر فراخوانی کند و داده های آن ها را با هم تطابق دهد.
Toga
توگا یک ابزار GUI کراس پلتفرم های Python و OS می باشد. توگا می توان یک اپلیکیشن کاملا Native به حساب آورد. می توان اینطور عنوان کرد که توگا یک امکان برای طراحی ظاهر اپلیکیشن می باشد. اینکه منو ها دقیقا در کجا ها قرار بگیرند، ویجت ها چگونه عمل کنند و چیدمان آن ها به چه صورت باشد و به طور کلی هدف آن این است که کاربر اپلیکیشن بتواند به بهترین نحو ممکن از امکانات اپلیکیشن استفاده کند و در میان انبوهی از منو ها گم نشود.
استفاده از توگا در طراحی اپلیکیشن باعث می شود که به طور کلی اپلیکیشن یک ساختار نیتیو به خودش بگیرد و به گونه ای همان رفتاری را داشته باشد که کاربر از یک اپلیکیشن بومی انتظار دارد.
شروع ساخت اپلیکیشن با پایتون
وقتش رسیده که بریم سراغ اصل مطلب و اولین ساخت اپلیکیشن با پایتون را که یکی از زبان های برنامه نویسی اپلیکیشن است را تجربه کنیم. صفحه شروع کار ادیتور پایتون برای امتحان بد نیست اما برای تولید اپلیکیشنتان بهتر است از یک ویندوز ادیتور استفاده کنید. به این خاطر که Python Shell Window عملکرد فوری دارد، به این منظور که به محض اینکه شما یک دستور در آن تعریف کنید، آن دستور اجرا می شود و به شما فیدبک می دهد.
اما Edit Window یک محیط ثابت برای شما فراهم می کند که شما بتوانید دستور های خودتان را تایپ کنید، ذخیره کنید و زمانی که کارتان به طور کلی تمام شد و به اندازه کافی تایپ کردید، دستور ساخت را صادر کنید.
خوشبختانه برای ساخت اپلیکیشن با پایتون کار کردن با Edit Window آن بسیار راحت است. زیرا ادیت ویندو مانند دیگر تکست ادیتور ها عمل می کند. شما به امکانات ویرایشی پایه مانند کپی و پیست در آن دسترسی دارید و زمانی که دکمه Enter را بزنید به جای اینکه دستوری اجرا شود، به سادگی فقط به خط پایین می روید.
برای ساختن اپلیکیشن با پایتون به مشکل برخوردی؟
سفارش اپلیکیشن رو به تابان شهر بده و اپلیکیشن حرفه ای رو تحویل بگیر
اجرای دستور ها
همانند Python Shell Window، شما می توانید به سادگی یک دستور در Edit Window تایپ کنید و آن را به اجرا دربیاورید. برای اینکه ببینید که کار چگونه انجام می شود عبارت )print را تایپ می کنید. پس از آن شما باید یک ارزش یا value به پرینت اضافه کنید.
حال به عنوان یک value شما می توانید داخل پرینت چیزی بنویسید و با زدن دکمه Enter آن را اجرا کنید.
به طور مثال
Print(“This is a simple Python application.”)
این ساده ترین اپلیکیشنی است که در حال حاضر شما می توانید با پایتون طراحی کنید. راحت بود؟ مسلما که تمامی مفاهیم پیچیده از یک مفهوم ساده سرچشمه می گیرد پس مسلما ساخت اپلیکیشن با پایتون به این سادگی ها هم نیست!به طور کلی ساخت اپلیکیشن با پایتون می تواند هم به شدت کاربردی باشد و هم اینکه واقعا می توان از طراحی اپ با پایتون لذت برد. درست است که پایتون پیچیدگی های خودش را دارد و ممکن است هرکسی نتواند ساخت اپلیکیشن با پایتون را انجام دهد، اما به خاطر داشته باشید که پایتون زبان برنامه نویسی قابل اعتمادی است که از نظر ما بهتر است هر برنامه نویسی حتی اگر در کار کردن با آن حرفه ای هم نیست، حداقل نیم نگاهی به آن داشته باشد.
اصلا مقاله جللبی نبود و به مطالب اصلی اشاره نکرد
سلام سجاد عزیز مرسی از نظرت و انتقادت. درست میگی اما تو یک مقاله اینچنینی نمیشه توضیحات کامل از چگونگی ساخت اپلیکیشن با پایتون داد. مسلما شما خودتون در جریان هستید و به این موضوع احاطه دارید که کار کردن با پایتون راحت نیست و توضیح کاملش یک مقاله چندین صفحه ای یا حتی دوره آموزشی می طلبه. اینجا صرفا یک یا دو روش ازش توضیح داده شده و چند نکته پایه ای. بازم از نظرت ممنونم و در آینده اگر مقدور باشه توضیحات کامل تر اضافه خواهد شد.
ببخشید باید کجا ای هارو یاد بگیرم؟
اگه جواب بدین ممنون میشم
سلام دوست عزیز و گرانقدر. شما می توانید هم به صورت خودآموز به آموزش های از راه دور این موارد را یاد بگیرید و هم اینکه می توانید از دوره های آموزشی که در سرتاسر ایران برپا میشه استفاده کنید.
سلام من میگم مثلا دید با اسکوچر میشه برنامه ساخت با پیتون هم میشه یا فقط کد میاد
سلام دوست عزیز و گرامی اگر می شود کمی منظورتان را واضح تر بیان کنید. خب مسلما با پایتون (که یک زبان برنامه نویسی است) می توان اپلیکیشن ساخت و کدنویسی با این نوع زبان هم انجام می شود.
سلام سایت فرادرس عالیه من خودم باهاش اموزش ساخت سایت و زبان پایتون گرفتم بعد که زبان پایتون رو یاد گرفتید برید دنبال اموزش ساخت اپلیکیشن با پایتون
سلام خسته نباشید با پایتون ایا میشه برنامه ios نوشت یا خیر؟؟؟
سلام دوست عزیز. بله امکانش هست.