اینکه ما به یک سایت بگوییم “سایت خوب” به عوامل زیادی بستگی دارد. در این برهه زمانی که کسب و کار ها در فضای وب با یکدیگر رقابت می کنند تا بهترین باشند، یکی از چیز هایی که خیلی باید به آن دقت کنند سرعت سایتشان است. در اینجا هم ما قصد داریم به عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت بپردازیم و ببینیم که اصلا چرا سرعت سایت مهم است؟ برای بالا بردن سرعت سایت چه کار هایی باید انجام دهیم؟ و اینکه چقدر سرعت سایت روی سئو سایت ما تاثیر می گذارد؟ در این مقاله به پاسخ تمامی این سوالات خواهیم پرداخت پس با ما همراه باشید.
عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت
اشتباه بزرگیست اگر خیال کنیم سرعت سایت مهم نیست و عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت را جدی نگیریم. به این آمار دقت کنید که فقط “1 ثانیه” تاخیر در بارگذاری صفحه چه آسیب هایی می تواند وارد کند:
11 درصد از بازدید سایت شما را پایین می آورد.
16 درصد رضایت مخاطب را کاهش می دهد.
7 درصد از نرخ تبدیل شما را پایین می آورد.
البته درست است که در کشور ما “1 ثانیه” دیگر خیلی سخت گیرانه است و به طور کلی ما به سرعت پایین بارگذاری عادت کرده ایم و تحمل خیلی بیشتری به نسبت سرتاسر دنیا داریم اما باز هم صبر و شکیبایی زیاد هموطنان عزیزمان نباید باعث شود شما سرعت سایت را جدی نگیرید. به این خاطر که سرعت سایت شما اگر بهینه باشد هم روی جذب مخاطب شما اثر می گذارد و هم روی سئو سایت شما تاثیر دارد.
سرعت سایت چقدر به جذب مخاطب کمک می کند؟
حالا بیایید اصلا تصور کنیم که مخاطب شما هم بسیار صبر و شکیبایی بالایی دارد و 20 ثانیه هم لود سایت شما طول بکشد باز هم صبر می کند. آیا گوگل هم صبر می کند؟ در سال 2022 دیگر همه مطمئن شدند که یکی از موارد اصلی که روی سئو سایت تاثیر گذار است سرعت سایت می باشد. گوگل و دیگر موتور های جست و جو سرعت سایت شما را در جوانب مختلف بررسی می کنند و طبق آن رتبه سایتتان را مشخص می کنند. پس بالا بودن سرعت سایت شما تاثیر مثبت روی سئو سایت دارد و این موضوع به هیچ عنوان انکار شدنی نیست. درست است که همچنان موارد دیگری هم هستند که بر روی سئو سایت تاثیر دارند و هرگز نمی شود تاثیر آن ها را انکار کرد، اما سرعت سایت می تواند یک نکته بسیار مثبت برای گوگل بات ها به شمار برود.
این آمار نشان داده است که اگر مخاطبی هم صبر کند تا صفحه شما با سرعت پایین لود بشود، هرگز دیگر به سایت شما بازنخواهد گشت و 79 درصد نفرات در این آمار گفته اند که به سایتی که عملکرد ضعیف داشته باشد برنمی گردند. همچنین 52 درصد از خریداران فروشگاه های اینترنتی گفته اند که سرعت سایت، روی وفاداری آن ها تاثیر گذار است و 44 درصد آن ها گفته اند که اگر سایتی سرعت پایینی داشته باشد، دوستانشان را از این موضوع با خبر می کنند که سراغ سایت مذکور نروند. پس اینگونه شما حتی ممکن است مشتری های احتمالی خودتان را نیز از دست بدهید. نتیجه این تحقیقات در آخر به این صورت بود:
-به ازای هر 1 ثانیه افزایش در سرعت سایت، نرخ تبدیل بازدید کننده به مشتری 2 درصد افزایش پیدا می کند.
-به ازای هر 100 میلی ثانیه پیشرفت در سرعت سایت، 1 درصد بازگشت پذیری مخاطب افزایش پیدا می کند.
تاثیر سرعت سایت بر سئو سایت چیست؟
اصلا به طور کلی عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت زمانی بیش از هرچیز مطرح شد که گوگل اهمیت به آن را بیشتر کرد. تقریبا می توان گفت گوگل وقتی می خواهد به سایت شما رتبه بدهد، چند معیار را در نظر می گیرد که یکی از این معیار ها سرعت سایت، خصوصا سرعت سایت در نسخه موبایلی سایت شماست. اولا که باید در نظر داشته باشید که سرعت لود سایت شما در دسکتاپ اگر خوب باشد، این موضوع تضمین نمی کند که همان سرعت برای نسخه موبایلی سایت شما نیز خوب باشد. حال شما تصور کنید تعداد کسانی که از گوشی موبایل برای چرخیدن در فضای نت استفاده می کنند خیلی بیشتر از کاربران لپ تاپ و کامپیوتر شخصی است.
پس شما دو تا کار اینجا باید برای سئو سایت خودتان انجام بدهید که هرکدام اگر به درستی انجام بشوند ، رتبه سایت شما را به شدت بالا می برند. اول اینکه باید به طور کلی عملکرد و نمایش سایتتان در گوشی های موبایل را بهتر کنید و دوم اینکه باید سرعت سایتتان را در نسخه گوشی بالا ببرید. به این موضوع باید دقت کنید که مثلا اگر سایت شما 2.5 ثانیه بارگذاری اش در دسکتاپ طول بکشید، ممکن است نسخه دسکتاپ سایت شما رتبه خوبی دریافت کند اما اگر همین مقدار برای نسخه گوشی هم باشد، این موضوع مورد تایید نیست و لازم است که سرعت سایت شما در گوشی بیشتر هم باشد. در موارد تاثیر گذار سرعت سایت به شما خواهیم گفت که چه کار هایی باید برای سرعت سایتتان انجام دهید که سئو سایت را نیز بهبود ببخشید.
چرا سرعت سایت من پایین است؟
وقتی با ابزار های مختلفی مانند Gtmetrix و Google Page Speed سرعت سایتتان را تست کردید و دیدید که سرعت سایتتان خیلی پایین است، احتمالا به فکر عوامل تاثیر گذار بر بالا بردن سرعت سایت افتادید. این عوامل به موارد زیادی از جمله سرعت بارگذاری سرور، سایز تصاویر و تعداد ری دایرکت های شما بستگی دارد. کم کم در اینجا می خواهیم وارد مبحث نحوه بالا بردن سرعت سایت بشویم و عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت را بررسی کنیم.
در 12 قدمی که قرار است برای این کار برداریم، ممکن است شما مجبور به انجام خیلی کار ها بشوید و احتمال زیاد شاید یک سری از آن ها را هم می دانستید، اما در هر صورت مطمئن باشید که برداشتن این قدم ها، سرعت سایت شما تا حد زیادی بالا خواهد رفت و بارگذاری سایت شما بهینه تر خواهد شد. نتیجه همه این موارد نه تنها باعث بالا رفتن رتبه سایت شما می شود و در سئو سایت تاثیر گذار است، بلکه مستقیما بر جذب مخاطب شما نیز اثر خواهد گذاشت.
سرعت سایت باید چقدر باشد؟
قبل از اینکه بخواهیم وارد مبحث سرعت سایت بشویم و عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت را بررسی کنیم، ابتدا لازم است که بدانیم سرعت سایت ما چقدر باید باشد. رک و پوست کنده بخواهیم چیزی که خود گوگل گفته است را بگوییم، زمان بارگذاری سایت شما باید حداکثر سه ثانیه طول بکشد و بیشتر از این نباید باشد. البته نگران نباشید، طبق بررسی و آنالیز نهصد هزار لندینگ پیج در 126 کشور، گوگل متوجه شده است که 70 درصد از سایت هایی که در این بررسی بودند، زمان لودشان به طور متوسط 7 ثانیه است. یعنی 4 ثانیه بیشتر از آن چیزی که باید باشد. اما این موضوع باعث نمی شود که گوگل سخت گیری اش را کمتر کند و همچنان به دنبال این است که آن سایتی را در نتایج به مخاطب نشان دهد که زیر 3 ثانیه لود شود.
همانطور که می دانید گوگل به عنوان بزرگترین موتور جست و جو، می تواند تاثیر بسیاری در فروش و محبوبیت کسب و کار شما داشته باشد. مخاطب اگر دنبال چیزی در فضای وب باشد، اول از همه آن را در گوگل جست و جو می کند و سراغ اولین نتایج می رود. شما هم باید دست به کار شوید و سرعت سایتتان را به نحوی درست کنید که هم مورد پسند مخاطب باشد و هم گوگل از شما راضی باشد.
چه عواملی بر روی سرعت سایت تاثیر گذار هستند؟
اگر مستقیم و با عجله به سراغ این بخش از مقاله آمده اید پس احتمالا نیاز نبوده که درباره اهمیت سرعت سایت بدانید، به این خاطر که شما می دانید که دقیقا چقدر این موضوع اهمیت دارد. احتمال زیاد شما یا یک برنامه نویس نوپا هستید، یک سئو کار که می خواهید عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت را بدانید و یا حتی یک صاحب کسب و کار هستید که می خواهید به طور مستقل خودتان تمامی کار های سایتتان را انجام دهید. پس بدون معطلی به سراغ این موارد تاثیر گذار می رویم تا زمان شما را بیشتر از این نگیریم. دقیقا همانطور که شما هم برای زمان مخاطب خود ارزش قائل بودید و به سراغ راه هایی برای سریعتر کردن بارگذاری سایتتان هستید. با ما همراه باشید.
1.کم کردن درخواست های HTTP
طبق چیزی که Yahoo گفته است، 80 درصد از زمان بارگذاری سایت شما صرف این می شود که بخش های مختلف صفحه از جمله تصاویر، اسکریپت ها و… لود بشوند. حال برای هرکدام از این المان ها یک درخواست HTTP صادر می شود که هرچقدر رندر آن طول بکشد، سایت شما هم دیر تر لود می شود. اگر از Google Chrome استفاده می کنید شما می توانید با Developer tools مرورگر خود بفهمید که سایت شما چقدر درخواست HTTP می سازد. برای این کار هم روی صفحه کلیک راست کنید و گزینه Inspect را بزنید و سپس تب Network را باز کنید.
راه حل این موضوع این است که اگر واقعا وجود المانی در سایتتان ضروری نیست، آن را حذف کنید. خصوصا اگر این المان حجم زیادی هم داشته باشد و بدون اینکه از نظر محتوایی فایده چندانی داشته باشد، فقط در حال بالا بردن تایم بارگذاری صفحه است.
2.Minify کردن کد ها و ترکیب فایل ها
خب حالا که در عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت فهمیدید که باید تعداد درخواست ها را کمتر کنید، اولین چیزی که با آن باید شروع کنید فایل های HTML، CSS و جاوا اسکریپت صفحه شما می باشد که فایل های مهمی هم هستند. Minify کردن این فایل ها به معنی کوچک کردن سایز آن ها و کم کردن تعداد آن هاست. گاهی ممکن است یک کد جاوا اسکریپت یا CSS اگر کوچک شود، همان عملکرد سابق را داشته باشد و صفحه سایت شما بهم نریزد. در این صورت با کوچک کردن این کد ها می توانید هم سرعت سایتتان را بالا ببرید و هم کد هایتان را مرتب تر کنید. این مینیفای کردن شامل حذف فرمت سازی های غیر ضروری، فضاهای خالی بی مورد و کد های اضافی می شود.
ترکیب فایل ها هم دقیقا همان چیزیست که از اسمش برمی آید. اگر سایت شما چندین فایل CSS و JavaScript دارد به راحتی می توانید آن ها را فقط داخل یک فایل جا بدهید. اگر سایت شما یک سایت با طراحی اختصاصی است، برای این کار باید از یک برنامه نویس خبره کمک بگیرید اما اگر سایت وردپرسی دارید، افزونه هایی مانند WP Rocket می توانند این کار ها را برای شما به گونه ای انجام دهند که به ساختار سایت شما آسیبی وارد نشود.
3.استفاده از بارگذاری نامتقارن برای فایل های CSS و JavaScript
بعد از اینکه مینیفای کد ها انجام شد، همچنان راه برای بهینه سازی کردن بارگذاری صفحه وجود دارد. بارگذاری CSS و جاوا اسکریپت می تواند به دو صورت انجام شود: متقارن و نامتقارن. اگر بارگذاری آن ها متقارن انجام شود، یعنی اینکه المان ها یکجا و یکی پس از دیگری به ترتیب لود بشوند. اما بارگذاری نامتقارن یعنی بعضی از المان های شما فقط زمانی که لازم باشد لود شوند. این موضوع بسیار به سرعت سایت شما کمک خواهد کرد. چرا که یک مرورگر سایت را از بالا به پایین بارگذاری می کند و اگر اگر این بارگذاری متقارن باشد، زمانی که یک المان لود نمی شود بر روی لود المان های دیگر هم تاثیر می گذارد و سرعت آن ها را کند می کند.
برای این موضوع هم شما می توانید از افزونه هایی مانند WP Rocket و امثال آن کمک بگیرید و اگر هم طراحی سایتتان اختصاصی است، کافیست که همان عملکرد این افزونه ها را برنامه نویستان به صورت دستی اجرا کند.
4. به تعویق انداختن بارگذاری جاوا اسکریپت
بارگذاری جاوا اسکریپت معمولا طول می کشد و ممکن است به بارگذاری اولیه سایت شما آسیب وارد کند. به همین خاطر هم بهتر است لود جاوا اسکریپت به تعویق بیفتد و بعد از المان های دیگر سایت بارگذاری شود. برای این کار هم شما باز هم می توانید از افزونه WP Rocket در وردپرس استفاده کنید و در صورتی که سایتتان اختصاصی طراحی شده است، می توانید از کد زیر در قبل از تگ <body> استفاده کنید تا بارگذاری جاوا اسکریپت را به تعویض بیندازید.
5. کوتاه تر کردن بارگذاری اولین بایت (TTFB)
برای اینکه سایت شما در زمان کمتری به طور کامل لود شود، اول باید مقدار زمانی که طول می کشد تا بارگذاری “شروع شود” را پایین بیاورید. این موضوع یکی از عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت شما می باشد. TTFB در واقع به زمانی گفته می شود که شما روی لینک صفحه کلیک می کنید و مرورگر شما قبل از شروع بارگذاری آن زمان را سپری می کند که این مقدار باید کمتر از 200 میلی ثانیه باشد. این موضوع بیشتر به سرور سایت شما مربوط می شود پس اگر این مورد مشکل دارد، باید با ارائه دهنده سرور و هاست خودتان تماس بگیرید و این مورد را پیگیری کنید.
زمانی که کاربر وارد سایت شما می شود درخواست به سرور فرستاده می شود و سه کار قبل از لود سایت انجام می شود:
-جست و جوی DNS
-پردازش سرور
3-پاسخ
برای رفع مشکل تنظیمات سرور را بررسی کنید، PHP سایتتان را تعمیر کنید و یا Caching سایت را فعال کنید.
6.پایین آوردن زمان پاسخگویی سرور
این مورد در ادامه مورد قبلی می باشد که ارتباط زیادی هم با DNS سایت شما دارد. DNS یا Domain Name System، در واقع این DNS هستش که زمانی که کاربر درخواست بارگذاری سایت را می دهد، دامنه را به IP ترجمه می کند و مرورگر سایت را شناسایی می کند تا لود کند. برای اینکه این کار هم به سرعت انجام شود، همه چیز به شرکت فراهم کننده DNS شما بستگی دارد که دقیقا همان شرکتیست که از آن هاست و دامنه خود را دریافت کرده اید. اگر سرعت DNS lookup شما پایین است چاره کار این است که شرکت ارائه دهنده DNS را تغییر دهید.
7.هاستینگ مطابق با نیازتان را انتخاب کنید
متاسفانه بیشتر سایت ها، ارزان ترین هاستینگ را برای خودشان انتخاب می کنند بدون اینکه بررسی کنند آیا این هاستینگ جوابگوی نیاز های آن ها هست یا خیر. انتخاب یک هاست مناسب یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت شما می باشد و باید آن را جدی بگیرید.
زمانی که می خواهید هاست انتخاب کنید، از بین این سه روش باید یکی را انتخاب کنید:
-هاستینگ اشتراکی
-هاستینگ VPS
-سرور اختصاصی
هاستینگ اشتراکی ارزان ترین روش است که برای سایت هایی است که ترافیک بالایی ندارند و مسلما هم این نوع هاستینگ سرعت کمتری دارد. در VPS هم همچنان شما سرورتان با سایت های دیگری مشترک است اما مقداری از منابع اختصاصی سرور را هم برای خودتان دارید که این نوع هاستینگ بهتر از هاستینگ اشتراکی می باشد. سرور اختصاصی هم به این معناست که شما هیچکدام از منابع را به کسی شریک نمی شوید و همه چیز تمام و کمال برای شماست و مسلما هم سرعت پاسخ گویی سرور خیلی برای شما بیشتر خواهد بود. پس شما باید ببینید که دقیقا به کدام یک از این روش ها نیاز دارید و کدام یک از آن ها جوابگوی نیاز شما می باشد.
8.المان های صفحه را فشرده سازی کنید
یکی از بهترین عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت ، تلاش بر هرچه کوچکتر کردن فایل های شماست، بدون اینکه به کیفیت آن ها صدمه ای وارد شود. هرچه المان شما کوچکتر باشد، سرعت بارگذاری آن به طبع بیشتر است. برای اینکه ببینید کدام یک از المان هایتان به فشرده سازی نیاز دارند می توانید از GIDNetwork استفاده کنید. حال برای اینکه این فشرده سازی را انجام دهید، نیاز دارید که از افزونه هایی مانند Gzip و امثال آن استفاده کنید. این افزونه ها فرمت المان های شما را به فرمت های فشرده تر و بهینه تر تبدیل می کنند و حجم صفحه شما را کمتر می کنند تا بهتر بارگذاری شود. البته ناگفته نماند که به غیر از Gzip از WP Rocket هم هچنان می توانید استفاده کنید.(این افزونه بسیار کاربردی است مگر نه؟)
9.Caching مرورگر را فعال کنید
زمانی که شما وارد یک سایت می شوید، المان های آن در هارد شما به صورت موقت، ذخیره می شود تا اگر دوباره به آن سایت وارد شدید لازم نباشد که اندازه دفعه اول صبر کنید. همین موضوع خیلی به بارگذاری بهتر سایت شما کمک می کند و از عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت به شمار می رود. برای فعال کردن این مورد می توانید از افزونه W3 Total Cahce استفاده کنید و در صورتی که طراحی سایت شما وردپرسی نیست هم می توانید این کد را به HTML سایت خودتان بیفزایید:
10.سایز تصاویر را کم کنید
تصاویر در جذابیت بصری سایت شما تاثیر به سزایی دارند و می توانند مخاطب را به سمت محتوای شما جذب کنند. البته که این تصاویر فایل های بزرگی هستند که بارگذاری آن ها زمان زیادی می برد. اما آیا حذف آن ها از عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت می باشد؟ شما نیازی به حذف آن ها ندارید و فقط کافیست که حجم آن ها را بدون اینکه به کیفیتشان صدمه وارد کنید، کمتر کنید. شما می توانید در وردپرس از افزونه WP Smush برای این کار بهره ببرید و اگر هم نخواستید یا سایتتان اختصاصی طراحی شده است، می توانید از یک طراح بخواهید که با ابزار های مختلف سایز تصویر شما را کمتر کند یا اینکه می توانید خودتان با ابزار هایی مثل imagecompressor، تا حد زیاید تصاویر را بهینه سازی کنید.
11.از CDN استفاده کنید
شما می توانید برای اجرای یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت ، از شبکه های دیگر هم برای سرور خودتان استفاده کنید و به اصطلاح از CDN استفاده کنید. زمانی که شما یک سرور داشته باشید وقتی کاربر می خواهد به سایت شما بیاید، مرورگر آن یک درخواست به آن سرور ارسال می کند و مهم نیست که کاربر کجا باشد، در هر صورت درخواست به همان یک سرور ارسال می شود. اما اگر شما از CDN استفاده کنید که بیشتر برای سایت های بین المللی کاربرد دارد، کاربر از هر جا که درخواست ارسال کند، درخواست او به نزدیک ترین سرور کاربر فرستاده می شود و این موضوع باعث می شود بارگذاری سایت تا حد زیادی برای کاربر سریعتر شود.
12.از هاستینگ بیرونی در سایت خود استفاده کنید
تصور کنید که یک محتوا مانند ویدیو در سایت خود می خواهید قرار دهید. می دانید که ویدیو ها هم حجم بسیار بالایی دارند و می توانند تا حد زیادی سرعت سایت شما را بگیرند. پس منطقی نیست اگر شما بخواهید مستقیما ویدیو را در سایت خودتان بارگذاری کنید. شما می توانید به فرض مثال ویدیو را در صفحه یوتیوب سایتتان قرار دهید و Embed Code آن را در سایتتان قرار دهید تا ویدیو نمایش داده شود. این موضوع یکی از عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت شما خواهد بود.
نتیجه گیری
همانطور که دیدید عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت موارد زیادی هستند و البته به تمامی این مواردی که به شما گفتیم هم ختم نمی شود. به این دلیل که هرگز نمی شود به طور اطمینان گفت که چند روش در دنیای وب برای کار های مختلف وجود دارد. دنیای وب همیشه در حال پیشرفت است و خصوصا در زمینه سئو سایت، هیچوقت هیچ چیز ثابت نیست و دانسته های جدید، روز به روز به سئو سایت اضافه می شوند. سعی کردیم در اینجا یک سری روش های کلی را برای پایین آوردن زمان بارگذاری سایت شما ارائه بدهیم تا بتوانید هم رتبه بهتری در موتور های جست و جو کسب کنید و هم مخاطبان خودتان را بیش از پیش راضی کنید.
در آینده حتما روش های بیشتری در این زمینه به شما آموزش خواهیم داد و درباره عوامل تاثیر گذار بر سرعت سایت بیشتر صحبت خواهیم کرد. ممنون که با ما همراه بودید.
منبع:
0 Comments