طراحی سایت می تواند زیباتر از آن چیزی باشد که فکرش را بکنید. در حال حاضر در بحث وب دیزاین، موارد جالبی مطرح می شوند که به علاوه زیبایی، کاربرد و فایده های خودشان را دارند. یکی از همین موارد هم دارک مود است و در اینجا می خواهیم به نکات طراحی دارک مود بپردازیم.
حتما شما هم اگر خودتان از این امکان استفاده نمی کنید (که البته پیشنهاد می کنیم که حتما این کار را بکنید)، مسلما دیده اید که خیلی ها از حالت دارک مود اپلیکیشن ها و یا سایت ها استفاده می کنند. احتمال زیاد بعد از خواندن این مقاله، شما هم از این به بعد به دنبال بخش دارک مود سایت ها خواهید گشت و اپلیکیشن های خودتان را هم به این حالت در خواهید آورد. پس با ما همراه باشید.
البته در نظر داشته باشید که برای طراحی سایت تهران و یا سایر شهرها در حالت دارک مود، باید به جزئیات سلیقه کاربران و سبک های رنگی مورد پسند آنها توجه کرد تا علاوه بر زیبایی، هویت بصری مرتبط با تهران و یا شهر آنها نیز حفظ شود. بکارگیری آیکون ها و تصاویر با کنتراست بالا در طراحی سایت تهران و سایر شهرها و استفاده از فونت هایی که در حالت تیره خوانا باشند، از دیگر نکات مهم است.
قبل از اینکه وارد بحث نکات طراحی دارک مود بشویم، جا دارد به شما بگوییم که درست است که این مورد جزو تکنیک های جدید طراحی سایت به حساب می آید و شاید در وهله اول جنبه زیبایی و تنوع داشته باشد، اما در واقع موضوع چیز دیگری است. دارک مود یکی از تکنیک های طراحی وب سایت است که اتفاقا هدف آن بیش از اینکه زیبایی باشد، مزایای باور نکردنی دیگری هستش که آن ها را جلوتر بیان خواهیم کرد.
تکنیک های طراحی سایت امروزه هدفشان فقط زیبایی و اضافه کردن المان های بصری نیست. توسعه دهندگان دغدغه مند امروزی، قصد دارند که بهترین تجربه کاربری ممکن را به وسیله بهترین رابط های کاربری برای مخاطبان به ارمغان بیاورند. دقیقا تمرکز دارک مود به عنوان یکی از تکنیک های طراحی سایت همین است که یک تجربه کاربری عالی را رقم بزند.
در طراحی سایت طلا، این ویژگیها میتواند به برجستهتر کردن تصاویر طلا و جواهرات کمک کند و جذابیت بصری سایت را افزایش دهد. استفاده از رنگهای گرم و ملایم مانند طلایی و زرد در تضاد با پسزمینه تیره، حس لوکس بودن را در طراحی سایت طلا ایجاد میکند. با رعایت این نکات در طراحی سایت طلا، تجربه کاربری بهتری به کاربران ارائه میشود و بازدیدکنندگان بیشتری جذب میشوند.
“نکات طراحی حالت تیره” که جلوتر به آن ها اشاره خواهیم کرد 10 مورد است که 4 تا از آن ها بیشتر نکات طراحی دارک مود مارکتینگی است که به ما می گوید چه زمانی باید از این نوع طراحی استفاده کنیم و نکات دیگر، به مواردی که باید در دیزاین این حالت لحاظ بشود اشاره دارد.
درست است که طراحی Dark Mode یکی از تکنیک های کاربردی و عالی طراحی سایت می باشد، اما باز هم این موضوع نباید باعث شود حواسمان از ابعاد مختلف آن پرت بشود و بدون دقت و برنامه ریزی این حالت را پیاده سازی کنیم. قبل از اینکه به سراغ این نکته ها برویم اول از همه کمی درباره ماهیت این نوع از طراحی با شما صحبت خواهیم کرد، مزایای حالت دارک مود را برای شما خواهیم گفت و سپس به سراغ این نکات طلایی خواهیم رفت. در ادامه همراه ما باشید.
دارک رابط کاربری کم نوری است که از رنگ های تیره در آن استفاده می شود. رنگ هایی که بیشتر شامل مشکی و طیف های خاکستری می شود. در واقع این حالت، برعکس طراحی سفیدی است که دهه هاست توسط طراحان سایت و اپلیکیشن مورد استفاده قرار می گیرد.
در واقع توسعه دهندگان به مرور زمان فهمیدند که طراحی سایت Dark Mode باعث می شود که خستگی چشم برای مخاطب بوجود نیاید، مخصوصا زمانی که کاربر، در یک مکان تاریک در حال مشاهده سایت باشد. مسلما هم خستگی چشم کمتر موجب سردرد های کمتر می شود و کارایی ما هم بالاتر می رود. پس چرا از طراحی سایت Dark Mode استفاده نکنیم؟
دارک مود را شاید نشود یک حالت قدیمی از طراحی سایت دانست اما مسلما یک تکنیک جدید است که امروزه به کار می رود. اگر البته یادتان باشد کامپیوتر های خیلی قدیمی هم از همین حالت استفاده می کردند و ریشه طراحی Dark Mode به آن زمان برمی گیردد. بیش از سه دهه بود که حالت پس زمینه سفید و فونت های مشکی در طراحی سایت، شکل پیش فرض را داشتند اما از سال 2010 بود که دارک مود معرفی شد و انقلابی در طراحی سایت بوجود آورد.
قبل از گفتن نکات طراحی دارک مود لازم است که شما را از کمالات این حالت با خبر کنیم که اول مطمئن شوید که این حالت چقدر به درد ما می خورد. اگر طراح سایت باشید شاید باعث شود در استفاده نکردن از این حالت کمی صرف نظر کنید و اگر هم یک مخاطب عادی سایت باشید، احتمالا از این به بعد به طراحی Dark Mode در سایت توجه بیشتری خواهید داشت و از این امکان بیشتر استفاده خواهید کرد.
منظور ما از این مزیت از نکات طراحی دارک مود چیست؟ اگر کسی بداند که حالت Dark Mode چقدر برایش مفید تر است، همیشه حس می کند که دارد از سلامتی خود محافظت می کند و این موضوع حس خوبی به او منتقل می کند. در نتیجه این نکته روانشناسی را باید در نظر داشت که طراحی دارک مود، یک اطمینان خاطر روانی هم به کاربران سایت ها می دهد.
همه می دانند که نگاه کردن به صفحه سفید مانیتور در طولانی مدت باعث خستگی چشم می شود. حال تصور کنید که محیطی که در آن قرار گرفته اید هم تاریک است و شما مستقیم به صفحه سفید پر نور گوشی و یا مانیتور نگاه می کنید و در حال خواندن مطالبی در یک وب سایت هستید. این موضوع باعث می شود که بعد از مدتی دید شما تار شود، دو بینی بگیرید، دچار سردرد شوید و خیلی از موارد دیگری که فقط با اضافه کردن حالت دارک مود حل و فصل می شود. پس طراحی دارک مود به معنی واقعی کلمه، درد های فیزیکی شما را کمتر خواهد کرد.
خیلی از دستگاه هایی که صفحه OLED دارند، اگر مدتی از آن ها استفاده نشود صفحه را برای هدر نرفتن باتری و سلامت آن دارای پیکسل های سیاه می کنند. حال شما تصور کنید که این نکات طراحی دارک مود را باید توجه داشته باشید که خود این حالت، پیکسل های سیاه را بیشتر می کند و باعث می شود که انرژی کمتری مصرف بشود.
خیر اشتباه نکنید! قرار نیست اینجا تبلیغ حالت دارک مود انجام بشود که ما هم اغراق کنیم و دارک مود را بیش از چیزی که هست نشان دهیم. اما نور سفید رنگ کمی توجه ما را ضعیف تر می کند و باعث می شود توجه ما کمی از کاری که در حال انجام آن هستیم پرت بشود. رابط کاربری دارک مود می تواند به ما کمک کند که نقص توجه را کمی کمتر کنیم.
اگر شما خواب باشید و چشم هایتان به تاریکی عادت کرده باشد و کسی چراغ را روشن کند، احتمالا یا سردرد خواهید گرفت یا به شدت چشمتان اذیت خواهد شد. همین موضوع برای کسانی که طولانی مدت در شب به صفحه کامپیوتر یا گوشی خیره می شوند هم پیش خواهد آمد. به همین خاطر طراحی دارک مود باعث می شود که نور صفحه بسیار کم بشود و شما به راحتی بتوانید در نور کم هم از خواندن محتوا لذت ببرید.
در این بخش از نکات طراحی دارک مود می خواهیم به این اشاره کنیم که چه زمانی بهتر است از حالت Dark Mode استفاده کنیم. در نظر داشته باشید که اگر یک توسعه دهنده حرفه ای هستید، تقریبا استفاده از حالت دارک مود به عنوان یک حالت جانبی و قابل تغییر می تواند همیشه مناسب باشد. اما گاهی اوقات، طراحی دارک مود به یک اصل اساسی تبدیل می شود و نبود آن ممکن است حتی آسیب زننده هم باشد. پس بهتر است اینطور بگوییم که در این شرایط، بهتر است حتما از طراحی دارک مود استفاده کنیم:
اگر رنگ های یک برند به خودی خود یره هستند، چرا از طراحی Dark Mode استفاده نکنیم؟ به این کار هم می توانیم یک رابط کاربری کاربردی و زیبا داشته باشیم، هم می توانیم از لحاظ مارکتینگی به برند خودمان بیشتر کمک کنیم.
کاری به این موضوع نداریم که اگر کاربر امروزی متوجه بشود که یک سایت یا اپلیکیشن حالت دارک مود دارد، به احتمال زیاد از آن استفاده می کند. نسل جدید کاربران اینترنت اشخاصی هستند که عاشق فضاهای دارک هستند و تصور می کنند که این حالت، کلاس کاری بالاتری دارد. موضوع اینجاست یکی دیگر از نکات طراحی دارک مود این است که شما با این نوع طراحی، هم به حق انتخاب مخاطب اهمیت می دهید، هم اینکه نشان می دهید که برای سلامت چشمان او اهمیت قائل هستید. اینطوری کاری می کنید که کاربر شما با این حالت، خستگی چشمانش کمتر بشود.
اگر طراحی سایت شما مینیمال باشد و از المان های خیلی شلوغ در آن استفاده نشده باشد، حالت دارک مود بسیار مناسب است. مخصوصا اگر قوت غالب سایت شما متن باشد و چند تصویر هم در آن وجود داشته باشد. اما اگر المان های شلوغ و زیادی در سایتتان قرار دارد، استفاده نکردن از این حالت بهتر است. هرچند که باز هم این موضوع بستگی به میزان ماکسیمال بودن سایت شما هم دارد. یعنی اگر طراحی سایت شما مینیمال نیست اما آنقدر ها هم به ماکسیمال بودن نزدیک نیست، بد نیست که طراحی سایت دارک مود را در آن امتحان کنید.
خود من شخصا وقتی می بینم یک سایتی حالت دارک مود هم دارد، اصلا یک حساب ویژه دیگری روی آن سایت باز می کنم. به این معنی که پیش خودم فکر می کنم که این سایت، می داند که چه چیزی می خواهد و می داند که مخاطبش به چه چیزهایی جذب می شود. قطعا طراحی دارک مود همه چیز نیست، اما نشان از این دارد که سایت طراحی شده دست افراد خوش فکر با کلاس کاری بالا بوده است.
دارک مود اگر درست استفاده بشود، می تواند هیجان های متفاوت را برانگیخته کند. مثلا شما با دارک مود می توانید احساس رمز آلود بودن محتوا یا کمی حتی دراما را وارد طراحی سایتتان کنید.
به طور کلی طراحی Dark Mode به شدت برای کسب و کار هایی که خدمات لاکچری ارائه می دهند مناسب است. خدمات و محصولاتی مانند جواهرات یا ساعت مچی می توانند در قالب یک صفحه تیره تر ارائه بشوند تا بیشتر حس خاص و لوکس بودن را منتقل کنند.
دقت کردید که ناشران کتاب از صفحات سفید خالص استفاده نمی کنند؟ سیاهی بیش از اندازه هم می تواند در مواردی آسیب رسان باشد. در طراحی دارک مود تلاش کنید که به علاوه رنگ مشکی، از رنگ های طیف خاکستری و دیگر رنگ های تیره نیز استفاده کنید.
پس زمینه طراحی سایت دارک مود شما باید به حدی باشد که متون سفید در آن دیده بشوند. پس باید کنتراست تصویر شما در بهترین حالت خودش باشد که پیشنهاد گوگل کنتراست 15.8:1 در کمترین حالت می باشد.
در نکات طراحی دارک مود شما قرار است جذابیت را بیشتر کنید، قرار نیست به این خاطر که تاریکی اصل طراحی شماست، از رنگ های بی جون و مرده استفاده کنید. به علاوه اینکه باید بیشتر رنگ ها از رنگ های خود برند کسب و کار تشکیل بشوند، سعی کنید در رنگ های جانبی از رنگ های شاد استفاده کنید و المان هایی با این رنگ ها نیز در طراحی سایت خود جا بدهید.
نیازی نیست که حتما فونت سفید صفحه سیاه شما در این حالت، سفید خالص باشد. بد نیست که کمی از خاکستری را هم در خود جای بدهد. به این خاطر که خود این موضوع کمی از زیبایی طراحی شما می کاهد.
هر دو حالت دارک مود و لایت مود را برای سایتتان تست کنید و ببینید دقیقا کدام یک برای سایت شما مناسب تر است. اگر هم می توانستید و برایتان مقدور بود، از هر دو حالت استفاده کنید و به کاربر اجازه دهید که بین حالت های مختلف سوئیچ کند.
وقتی می خواهید از روی طراحی لایت مود، طراحی دارک مود را انجام دهید، به برعکس کردن رنگ های المان ها و تکست بسنده نکنید. گاهی یک المان یا بخش از سایت رنگ مخصوص به خودش را دارد و باید رنگ آن حفظ بشود. یا ممکن است اصلا برعکس یک رنگی به رنگ دیگر نخورد. پس حواستان به اهداف روانشناسانه رنگ ها باشد.
به طور خلاصه، تفاوت طراحی سایت دارک مود و لایت مود در انتخاب پالت رنگی، کنتراست، تایپوگرافی و توجه به خوانایی و دسترسی پذیری است. در دارک مود از پس زمینه های تیره با متن و عناصر روشن استفاده می شود، در حالی که لایت مود برعکس عمل می کند. دارک مود می تواند در مصرف باتری صرفه جویی کند و برای شرایط کم نور مناسب تر باشد، اما طراحی آن نیاز به دقت بیشتری دارد تا خوانایی و دسترسی پذیری حفظ شود. در جدول زیر به طور خلاصه به بررسی تمام آیتم ها پرداخته ایم:
ویژگی | دارک مود | لایت مود |
پس زمینه | تیره | روشن |
متن و عناصر | روشن | تیره |
کنتراست | بالا | بالا |
مصرف باتری | کمتر | بیشتر |
مناسب برای | شرایط کم نور | شرایط پرنور |
خوانایی | نیاز به دقت در طراحی | معمولاً خوانایی خوب |
دسترسی پذیری | نیاز به دقت در طراحی | معمولاً دسترسی پذیری خوب |
تاریکی گاهی واقعا بد نیست. طراحی دارک مود نشان می دهد که چقدر ممکن است گاهی تاریکی به داد ما برسد و برای ما مفید باشد. شما هم حتما سعی کنید اگر می خواهید از این تاریکی استفاده کنید، نکات طراحی دارک مود را به خاطر بسپارید. این نکته ها می توانند به شدت به طراحی سایت شما در حالت دارک مود کمک کنند. پیشنهاد ما به شما این است که این نوع طراحی را جدی بگیرید و به عنوان تکنیک های کاربردی طراحی سایت از آن استفاده کنید. ممنون که در این مقاله هم همراه ما بودید.
منبع: 99designs
© کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به تابان شهر است.