به ساده ترین بیان ممکن اگر بخواهیم توضیح دهیم که “وایرفریم چیست” باید بگوییم که وایرفریم (Wireframe) مثل یک بلوپرینت یا نقشه برای طراحی سایت یا اپلیکیشن شما می باشد، یعنی به این صورت که فقط نشان میدهد که دکمه ها، عکس ها و متن ها کجا قرار میگیرند و چیدمان صفحه به شکلی می باشد، بدون اینکه درگیر جزئیاتی مثل رنگ و طراحی نهایی شوید.
پس در نتیجه تعریف وایرفریم به این شکل است که به شما کمک می کند بدون اینکه کد نویسی انجام بدهید ساختار کلی سایت یا اپلیکیشن خود را مشخص کنید. در جدول زیر نیز می توانید انواع مزایا و کاربرد های طراحی کردن وایرفریم را مشاهده کنید.
کاربرد وایرفریم | مزایای استفاده از وایرفریم |
تجسم ایده های اولیه و جلوگیری از فراموشی | صرفه جویی در زمان و هزینه |
استانداردسازی ارتباط بین تیم طراحی و توسعه | افزایش نرخ تبدیل (Conversion Rate) |
بررسی جریان کاربری و ناوبری | نمایش بهتر محتوا و بهبود سئو |
تشخیص زودهنگام مشکلات ساختاری | همسویی کارفرما یا مشتری و ارتباط بهتر تیمی |
افزایش خلاقیت و ایده پردازی سریع | – |
پایه و اساس برای تست کاربر | – |
بهبود قابلیت توسعه و بروز رسانی آسان | – |
انواع وایرفریم بر اساس میزان جزئیات به 3 دسته بندی تقسیم میشوند: High Fidelity – Mid Fidelity – Low Fidelity
در واقع می توان گفت این نوع ابتدایی ترین شکل وایرفریم است. و در مراحل ایده پردازی و شروع پروژه طراحی سایت برای تعیین ساختار کلی بیشتر استفاده میشود و کاربرد اصلی آن در تعیین سریع ساختار کلی سایت یا اپلیکیشن است.
ویژگی وایرفریم Low Fidelity
مزایای وایرفریم Low Fidelity
وایرفریم Low Fidelity امکان تغییرات سریع و کم هزینه را فراهم می کند و به شما اجازه میدهد تا به سرعت ایده های مختلف را آزمایش کنید و اشکالات ساختاری را در همان ابتدا شناسایی و برطرف نمایید. این یعنی زمان و هزینه کمتری صرف میشود.
این نوع وایرفریم که از اسم آن مشخص است، سادگی وایرفریم Low Fidelity و تا حدی نیز جزئیات High Fidelity دارد، اما همچنان با طراحی بصری کامل فاصله دارد و معمولا پس از تثبیت ساختار کلی اولیه مورد استفاده قرار میگیرد تا چیدمان دقیق تر المان ها و غیره بررسی شود. تا اگر نیازی بود، اصلاح شود. به عنوان مثال در طراحی سایت فروشگاهی المان های رابط کاربری به وضوع و با اندازه گیری و فاصله گذاری دقیق تر نمایش داده میشوند و بررسی می شوند که آیا نیاز به تغییر یا بهبود تجربه کاربری دارد یا خیر.
ویژگی های وایرفریم Med Fidelity
مزایای وایرفریم Med Fidelity
چرا وایرفریم Med Fidelity بهترین است؟ زیرا تعادلی بین سرعت و جزئیات ارائه می دهد. شما می توانید با استفاده از این نوع وایرفریم، ارتباط بین المان های سایت را به صورت دقیق تری نمایش دهید و بازخوردهای سازنده تری از مشتریان دریافت کنید، بدون اینکه درگیر جزئیات طراحی گرافیکی شوید که ممکن است در مراحل بعدی تغییر کنند.
این دقیق ترین سطح وایرفریم است که بیشترین شباهت را به طرح نهایی دارد. وایرفریم High Fidelity شامل تمام جزئیات بصری مانند رنگ نهایی، تایپوگرافی، تصاویر و عناصر مختلف است.
ویژگی های وایرفریم High Fidelity
مزایای وایرفریم High Fidelity
تمامی ابهامات را برطرف می کند و به شما امکان می دهد تا قبل از شروع کدنویسی، تمامی جزئیات و تعاملات را بررسی کنید. این یعنی ریسک بروز مشکلات در مراحل پایانی به حداقل می رسد و فرآیند توسعه روان تر و با اطمینان بیشتری پیش می رود.
در مطلب بالا وایرفریم و انواع آن را توضیح دادیم و مشخص کردیم که معنی وایرفریم به بیان ساده طراحی اولیه صفحات شماست اما هدف از طراحی وایرفریم چیست؟ این سوالی است که در ذهن بسیار از کارفرمایان و طراحی تازه کار مطرح میشود. پاسخ ساده است: وایرفریم نقش یک نقشه راه دقیق را ایفا می کند تا از سردرگمی ها و هزینه های اضافی در آینده جلوگیری شود.
وایرفریم به شما کمک می کند تمام توجه خودتون را روی نیازهای کاربر نهایی متمرکز کنید. یعنی با حذف جزئیات بصری مانند رنگ و فونت، مجبور می شوید به جای زیبایی ظاهری، به این فکر کنید که کاربر چگونه با سایت شما تعامل خواهد داشت، چه اطلاعاتی برایشان مهم است و مسیر حرکتشان در صفحات مختلف چگونه خواهد بود و غیره
آیا پروژه ایی که در حال طراحی آن هستید نیاز به فرم تماس دارد یا نیاز به محاسبه گر قیمت؟ زمانی که در وایرفریم این المان ها را در ساختار خود قرار میدهید می توانید بدون هزینه کردن زیاد آنها را بررسی کنید و مطمئن شوید که تمامی نیازهای کسب و کار شما در نظر گرفته شده اند.
همانطور که قبل تر اشاره شد، مهم ترین مزایای وایرفریم صرفه جویی در زمان و هزینه است. ساخت وایرفریم از هر نوعی هم که باشد از طراحی گرافیکی و کد نویسی سریع تر و ارزان تر است.
گام بعدی بعد از مشخص شدن ساختار سایت، تبدیل این طرح به یک طراحی سایت حرفه ای است، ما در تابان شهر با تیمی متخصص و تجربه ای موفق در طراحی بیش از 200 وب سایت، همراه شما هستیم تا به بهترین شکل طرح شما را با کمترین هزینه به وبسایت کاربردی تبدیل کنیم.
در قسمت های بالا توضیح دادیم که وایرفریم چیست و چه انواعی دارد. اما سوال پیش میاید که آیا همیشه باید “مراحل وایرفریم” را برای طراحی انجام دهیم؟ بسیاری از تیم های طراحی تصور می کنند که حتما باید با وایرفریم Low Fidelity شروع کنند و سپس از آنجا به تدریج بیش بروند. اما مسئله این است که اگر یک سیستم طراحی تثبیت شده دارید و طراحی که قصد انجام آن را دارید، شبیه مواردی دیگری است که از قبل وجود دارند، دیگر نیازی نیست که مراحل وایرفریم را دنبال کنید.
هدف از طراحی وایرفریم یک چیز است و مزایا طراحی وایرفریم یک چیز دیگر و هر دو جنبه های مهمی از فرایند طراحی محسوب میشوند.
نتیجه ی تمرکز بر نیاز کاربر به جای زیبایی سایت در مراحل اولیه طراحی میشود افزایش نرخ تبدیل! یعنی با طراحی یک رابط کاربری روان و تجربه کاربری ایده آل، مخاطبان به راحتی می توانند مسیر مورد نظر (مانند خرید محصول یا پر کردن فرم برای رزرو نوبت …) را به راحتی طی کنند.
📢 در اهمیت افزایش نرخ تبدیل سایت معتبر digitalsilk که در زمینه طراحی سایت فعالیت این چنین توضیح میدهد که:
«یک رابط کاربری (UI) خوب، تجربه کاربری (UX) را بهبود می بخشد که این امر منجر به افزایش نرخ تبدیل (Conversions) می شود. در مقابل، یک تجربه کاربری ضعیف می تواند به نرخ پرش (Bounce Rates) بالا منجر شود، زیرا کاربران به سرعت وب سایت هایی که کاربرپسند نیستند را ترک می کنند.»
روش درست سئو این است که نیاز کاربر پاسخ داده شود و هم برای موتور های جستجو انجام شود تا محتوا را بهتر درک کنند و در نتایج جستجو نمایش بدهند، حال سوال پیش میاید که وایرفریم چه نقشی دارد در این فرایند؟ در واقع با وایرفریم، شما فقط طرح نمی کشید، بلکه استراتژی محتوای خود را هم بصورت منطقی سازماندهی کنید.
بله در بالا هم به این نکته اشاره شد اما اجازه دهید بیشتر به این مورد بپردازیم، همه ی ما می دانیم که زمان پول است و وایرفریم به شما در صرفه جویی هر دو کمک میکند. تصور کنید در مراحل پایانی کارفرما درخواست تغییری را میدهد که این تغییر ممکن است به معنی بازنویسی بخش های زیادی از کد و طراحی مجدد باشد که منجر به اتلاف وقت و هزینه های اضافی شود. اما وایرفریم به شما اجازه میدهد که تاییدات لازم را از کارفرما بگیرید و بعد آن را اجرایی کنید.
تا ایجا توضیح دادیم که چه زمانی می توان از مراحل وایرفریم صرف نظر کرد. با وجود کاربردها و مزایایی که وایرفریم ها دارند، آیا استفاده از آنها معایبی هم به همراه دارد؟ پاسخ کوتاه این است: بله، دارد. اما اینکه معایب طراحی وایرفریم چیست، موضوعی است که در ادامه به آن می پردازیم:
برای درک اینکه کاربرد وایرفریم چیست و در کدام یک از مراحل طراحی بیشتر به کار می آید را باید با مثال های عملی که میشود از وایرفریم استفاده کرد توضیح داده داد.
طبیعتا انواع Wireframe کاربر های خاص خود را دارند و هر یک به اندازه خود مهم است:
در این بخش بهترین ابزار های وایرفریم را برای شما در دسته بندی های مناسب برای مبتدیان، کار گروهی، سریع ترین ابزار ها و ابزار های مجهز به ai قرار داده ایم:
فیگما بی شک یکی از قدرتمند ترین و پرکاربرد ترین ابزار های طراحی وایرفریم و رابط کاربری است. اما چرا فیگما بهترین ابزار برای طراحی وایرفریم است؟ این ابزار مبتنی بر وب است که امکان همکاری همزمان و زنده بین اعضای تیم را فراهم میکند. یعنی همه روی یک فایل کار میکنند و همه بازخورد های به سرعت اعمال میشود. همچنین شما بصورت آفلاین نیز می توانید با این ابزار کار کنید.
📢 در مورد فیگما سایت معتبر digitalsilk چنین توضیح میدهد:
«فیگما پلتفرم منتخب تیم داخلی ماست. این ابزار قالب های وایرفریم قابل شخصی سازی را ارائه می دهد. فیگما همکاری آسان را تسهیل می کند، زیرا طراحان می توانند تنها با اشتراک گذاری یک لینک، وایرفریم ها را با اعضای تیم به اشتراک بگذارند؛ این قابلیت امکان اظهار نظر و ارائه بازخورد بر روی پروژه را برای دیگران فراهم می سازد. علاوه بر این، فیگما دارای یک تخته وایت برد آنلاین است که به تیم ها امکان بارش فکری می دهد.»
قابلیت های طراحی وایرفریم با فیگما:
محصولی از شرکت ادوبی است که بطور خاص برای طراحی تجربه کاربری و رابط کاربری و ساخت وایرفریم توسعه پیدا کرده است.
دلیل محبوبیت Adobe XD رابط کاربری ساده آن است که یادگیری را برای طراحان تازه کار آسان میکند. ادغام بی نقص آن با سایر محصولات ادوبی نیز یکی دیگر از دلایل محبوبیت این ابزار به شمار می رود.
قابلیت های کلیدی Adobe XD:
Balsamiq Mockups بهترین ابزار برای طراحی وایرفریم های Low Fidelity شناخته میشود. یعنی اگر هدف شما صرفا تمرکز بر ساختار است، بالسامیک بهترین گزینه است. ظاهر غیر رسمی آن باعث میشود ذهن از جزئیات گرافیکی دور بماند و بر روی ایده های اصلی و کارکرد تمرکز کند.
قابلیت های کلیدی Balsamiq Mockups:
اسکچ یک نرم افزار قدرتمند طراحی وکتور است که بطور گسترده در طراحی رابط کاربری و ساخت وایرفریم مورد استفاده قرار میگیرد. به خصوص در میان کاربران مک.
دلیل معرفی آن در لیست بهترین ابزار های طراحی وایرفریم این است که با وجود اینکه فقط روی سیستم عامل مک اجرا میشود، اما به دلیل پلاگین های غنی و ابزار های قدرتمند برای طراحی مبتنی بر وکتور، بین طراحان بسیار معروف است.
قابلیت های کلیدی Sketch:
اگر به دنبال ابزاری هستید که به شما امکان دهد با حداقل کد نویسی یا حتی بدون آن، ساختار بصری نرم افزار خود را مشخص کنید، Mason گزینه ای عالی است. یکی از نقاط قوت کلیدی این ابزار عملکرد فوق العاده عالی در تطابق پیکسل های ورودی و خروجی است که به معنای خروجی بسیار با کیفیت است.
قابلیت های کلیدی Mason برای ساخت وایرفریم:
این ابزار در اصل برای طراحی انیمیشن ها و پروتوتایپ های تعاملی شناخته می شود، اما قابلیت های آن به اندازه ای گسترده است که می توان از آن برای ایجاد وایرفریم های پیشرفته و High Fidelity نیز استفاده کرد. اما دقت داشته باشید که Principle برای سیستم عامل مک طراحی شده است.
قابلیت های کلیدی Principle:
ایرفریم سایت دسکتاپ با موبایل تفاوت های مهمی با یکدیگر دارند که بطور خلاصه در جدول زیر توضیح داده شد است:
ویژگی | وایرفریم وب سایت | وایرفریم موبایل |
اندازه صفحه | بزرگتر، افقی (Landscape) | کوچکتر، عمودی (Portrait) |
چیدمان محتوا | چند ستونی، فضای بیشتر برای المان ها | تک ستونی (عموماً)، سادگی و فشردگی |
تعامل کاربر | مبتنی بر کلیک ماوس، Hover | مبتنی بر لمس انگشتان (Tap, Swipe, Pinch) |
ناوبری | منوهای پیچیده، مگامنوها، بردکرامب | منوهای ساده تر، آیکون ها، تب بار، همبرگری |
پیمایش محتوا | ترکیبی از اسکرول و کلیک | بیشتر اسکرول عمودی |
© کلیه حقوق این سایت محفوظ و متعلق به تابان شهر است.