.

انواع روش های ارزیابی اپلیکیشن + اهمیت آن

تولید شده توسط بهار رضاییان

کامپیوتر خوندم و همیشه به حوزه فناوری اطلاعات، تکنولوژِی و دیجیتال مارکتینگ علاقه زیادی داشتم، این فکت که کلی چیزای جذاب و مهم تو دنیا هست که هنوز نمیدونمشون بهم انگیزه میده تا بیشتر تو مسیرم تلاش کنم! الان کارشناس سئو توی تابان شهر هستم و راه یادگیری و توسعه مهارت های فردی و اجتماعی برام هموار تره و دوست دارم تا تجربیاتم رو با کسایی که مثل خودم هستن به اشتراک بذارم.

ارزیابی اپلیکیشن

تست کردن هرچیزی قبل از عرضه آن به بازار واجب است. هر توسعه دهنده ی اپلیکیشن و طراح برای صرفه جویی در هزینه ها و جلوگیری از ضرر احتمالی و رفع باگ، لازم است تا قبل از ارائه اپلیکیشن آن را تست کند. در این مقاله تصمیم گرفتیم تا شما را با روش های تست کردن اپلیکیشن آشنا کنیم.

انواع روش های ارزیابی اپلیکیشن چیست ؟

همانطور که می‌دانید، تست کردن هرچیزی پیش از عرضه‌ی آن به بازار، جزئی جدایی ناپذیر از پروژه‌ی شما خواهد بود. هر طراح و توسعه‌دهنده‌ی اپلیکیشن برای صرفه‌جویی در هزینه‌ها، جلوگیری از ضرر احتمالی و همچنین رفع تمامی باگ‌ها، لازم است که پیش از عرضه‌ی عمومی اپلیکیشن، اقدام به تست کردن آن بکند. با توجه به آن که عرضه کردن هر اپلیکیشنی پیش از ارزیابی همه جانبه‌ی آن، ریسک خطرناکی است، در این مقاله آژانس دیجیتال مارکتینگ تابان فعال در زمینه طراحی اپلیکیشن تصمیم گرفته تا شما را با انواع روش‌های ارزیابی اپلیکیشن، آشنا کند.

اهمیت ارزیابی عملکرد اپلیکیشن موبایل

پس از طراحی اپلیکیشن درک معیارهای ارزیابی اپلیکیشن موبایل باید به عنوان اولین گام در زمان تعیین استراتژی اپلیکیشن شما باشد. گزارش منظم و ارزیابی مداوم شاخص‌های کلیدی عملکرد اپلیکیشن موبایل و آگاهی از میزان پیشرفت اپلیکیشن به شما کمک می‌کند تا عملکرد اپ خود را بهبود ببخشید و درآمد بیشتری کسب کنید.

پس از ساخت اپلیکیشن، ارزیابی عملکرد اپلیکیشن شما به صورت مداوم و تلاش برای بهبود آن باعث جلب توجه منابع زیادی از جمله خریداران، سرمایه‌گذاران و سهام‌داران می‌شود. در نتیجه قرار دادن KPIهای اپلیکیشن موبایل در برنامه‌های بازاریابی و توسعه شما امری ضروری است که در نهایت باعث پیشرفت سریع‌تر اپلیکیشن موبایل شما می‌شود.

ارزیابی اپلیکیشن

انواع شاخص‌های کلیدی عملکرد (KPI) اپلیکیشن موبایل

شاخص‌های کلیدی عملکرد برای ارزیابی اپلیکیشن دارای انواع گوناگونی هستند. این KPIها را می‌توان در 5 دسته کلی زیر قرار داد:

KPI -1های عمومی اپلیکیشن‌های موبایل

KPI -2های میزان تعاملات اپلیکیشن‌های موبایل

KPI -3های مالی اپلیکیشن‌های موبایل

KPI -4های تجربه کاربری اپلیکیشن‌های موبایل

KPI -5های بازاریابی اپلیکیشن موبایل

تمام این دسته‌ها به یک اندازه اهمیت دارند و بدون این اطلاعات نمی‌توانید اپلیکیشن خود را به خوبی ارزیابی کنید و آن را بهبود ببخشید.

KPIهای عمومی اپلیکیشن‌های موبایل

چند KPI برای عملکرد ارزیابی اپلیکیشن‌های موبایل وجود دارد که تقریبا تمام افراد تیم توسعه یا بازاریابی اپلیکیشن باید این معیارها را دنبال کنند. اینکه هرکدام از این KPIها چه مقدار ارزش دارند یا تا چه اندازه‌ای باید مورد توجه قرار بگیرند، بستگی به ماهیت آن اپلیکیشن دارد.

 

نرخ رشد کاربر:

اندازه‌گیری این معیار نه ‌تنها برای اطمینان از اینکه تعداد کاربران در حال افزایش است، بلکه برای دانستن نحوه رشد کاربران اهمیت دارد.

تعداد دانلودهای اپلیکیشن ها:

تعداد دفعاتی که اپلیکیشن دانلود می‌شود، ساده‌ترین و آشکارترین راه برای سنجش میزان محبوبیت آن در میان کاربران است.

تعداد دفعات نصب اپلیکیشن:

شما باید تعداد دفعاتی که اپلیکیشن واقعا روی دستگا‌ه‌های گوناگون نصب شده است را به عنوان یک KPI در نظر بگیرید، زیرا دانلود اپلیکیشن به معنای نصب آن نیست.

اشتراک (سابسکرایب):

اگر شما امکان اشتراک در محتوای جدید یا آپدیت‌های دیگر را در اپلیکیشن خود فراهم کرده‌اید، بنابراین می‌توانید تعداد عضویت‌ها و لغو اشتراک‌ها را ردیابی کنید.

آپگرید‌ها:

اگر اپلیکیشن شما دارای دو نسخه اصلی و پرمیوم است، در نتیجه تعداد آپگریدها نیز یک KPI محسوب می‌شود. شما باید بدانید چه تعدادی از کاربران از نسخه پرمیوم استفاده می‌کنند و چه مدت زمانی طول می‌کشد تا کاربر اپ را به نسخه پرمیوم ارتقا دهد.

KPIهای میزان تعاملات اپلیکیشن‌های موبایل

شاخص‌های کلیدی عملکرد ارزیابی اپلیکیشن دیگری هم وجود دارند که میزان تعاملات کاربران با اپلیکیشن موبایل را اندازه می‌گیرند. این شاخص‌ها در مورد این بحث می‌کنند که «چگونه»، «چه موقع» و «کجا» کاربران از اپلیکیشن استفاده می‌کنند و با آن تعامل برقرار می‌کنند.

نرخ نگهداری: تعداد کاربرانی که پس از سپری شدن مدت زمان مشخصی دوباره از اپلیکیشن استفاده می‌کنند و به اصطلاح به اپ باز می‌گردند، شاخصی برای نشان دادن ارزشمند بودن اپلیکیشن است.

سشن‌ها (جلسات): تعداد جلسات (سشن‌ها) که بیانگر تعداد دفعات ورود کاربر به اپلیکیشن است، شاخصی مهم برای اندازه‌گیری میزان محبوبیت اپلیکیشن است. به این KPI، نرخ بازکردن اپلیکیشن هم گفته می‌شود.

طول سشن: مدت زمانی که کاربر طی هر سشن در اپلیکیشن سپری می‌کند را طول سشن می‌گویند. هرچه کاربر مدت زمان بیشتری را در اپلیکیشن سپری کند، به معنای ارزش بیشتر آن اپلیکیشن است.

کاربران فعال روزانه: کاربر فعال روزانه (DAU) به کاربری گفته می‌شود که اکانتی ایجاد می‌کند و مدت زمان زیادی را در تعامل با آن به سر می‌برد. اندازه‌گیری تعداد کاربران فعال روزانه روشی برای سنجش موفقیت اپلیکیشن است.

نرخ ریزش: علی‌رغم تأثیر منفی این معیار، اندازه‌گیری تعداد کاربرانی که اشتراک خود را لغو کرده‌اند یا اپلیکیشن را حذف کرده‌اند، به شما در بهبود اپلیکیشن کمک می‌کند.

اشتراک گذاری اجتماعی: تعداد دفعاتی که اپلیکیشن شما در رسانه‌های اجتماعی معرفی و به اشتراک گذاشته می‌شود، شاخصی است که هرچه بالاتر باشد به معنای کارآمدی بیشتر اپلیکیشن شما است.

ارزیابی اپلیکیشن

KPiهای مالی اپلیکیشن‌های موبایل

ممکن است پول همه چیز نباشد اما مطمئنا بسیار مهم است. شما حتما خواهان سودآور بودن اپلیکیشن خود هستید و بنابراین باید درآمدزایی اپلیکیشن خود را توسط KPIهای ارزیابی اپلیکیشن موبایل کنید.

متوسط درآمد به ازای هر کاربر (ARPU): شکل‌های مختلفی برای درآمدزایی از طریق اپلیکیشن وجود دارد مانند دانلود در ازای پرداخت، نمایش تبلیغات در اپلیکیشن و خریدهای درون برنامه‌ای. اگر متوسط درآمد ایجاد شده توسط هر کاربر را در کل کاربران یا کاربران فعال ضرب کنید، تصوری کلی از ارزش پولی اپلیکیشن به شما می‌دهد.

هزینه جذب مشتری (CAC): جذب مشتریان ممکن است توسط تبلیغات، نیروی کار و منابع دیگر انجام شود که هرکدام از اینها هزینه‌هایی دارند. هزینه جذب مشتری با تقسیم درآمد ناخالص بر هزینه تبلیغات و سایر هزینه‌ها به دست می‌آید.

ارزش طول عمر مشتری (CLV): این معیار سود خالص تولید شده توسط کاربر را نشان می‌دهد. اپلیکیشنی موفق‌تر است که CLV آن از CAC آن بالاتر باشد.

نرخ بازگشت سرمایه (ROI): شما به ازای هزینه‌ای که صرف تبلیغات و … می‌کنید، انتظار کسب درآمد دارید. نرخ بازگشت سرمایه از تقسیم درآمد کسب شده به هزینه‌های صرف شده به دست می‌آید.

KPIهای تجربه کاربری اپلیکیشن‌های موبایل

یکی از مهم‌ترین معیارها برای سنجش میزان موفقیت اپلیکیشن، تجربه کاربری است. مهم نیست که اپلیکیشن شما چقدر خوب باشد، در هر صورت UX همه چیز را پیچیده می‌کند. شما باید همیشه به یاد داشته باشید که این اپلیکیشن را برای خودتان نمی‌سازید، بنابراین باید معیارهای تجربه کاربری را به منظور بهبود اپلیکیشن خود اندازه‌گیری کنید.

زمان بارگذاری: مدت زمانی که از کلیک روی اپ تا آماده به کار شدن آن طول می‌کشد را زمان بارگذاری می‌گویند. واضح است که هرچه زمان بارگذاری کمتر باشد، اپلیکیشن سرعت بیشتری دارد و کاربر تجربه مطلوب‌تری از کار با آن به‌دست می‌آورد.

دستگاه‌ها (دیوایس‌ها): KPI ساده دیگری که برای ارزیابی اپلیکیشن استفاده می‌شود، نوع دستگاه‌هایی است که کاربران شما برای دسترسی به اپ از آنها استفاده می‌کنند. اینکه شما بدانید مثلا کاربران بیشتر از تبلت استفاده می‌کنند یا از اسمارت‌فون‌ها، از دستگاه‌های با سیستم عامل اندروید استفاده می‌کنند یا از iOS باعث می‌شود که عملکرد اپ خود را طبق آن بسنجید.

سیستم عامل (OS): این KPI بیشتر راجع به اندروید و iOS است. به هرحال اپ شما باید روی همه سیستم‌عامل‌ها به درستی کار کند.

KPIهای بازاریابی اپلیکیشن موبایل

تعداد زیادی از شاخص‌های کلیدی عملکرد با میزان مؤثر بودن شیوه بازاریابی اپلیکیشن شما در ارتباطند. باید سعی کنید روش‌هایی را در بازاریابی به‌کار بگیرید که بیشترین تأثیر را در موفقیت اپ شما داشته باشند. معیارهای زیر نمونه‌هایی از KPIهای بازاریابی اپلیکیشن موبایل هستند.

منبع نصب: کاربران از کجا اپ شما را پیدا کرده‌اند؟ آگاهی از این مورد بسیار ضروری است، زیرا باعث می‌شود که شما بدانید بیشترین تمرکز بازاریابی خود را در کجا صرف کنید.

شکست کانال (خرابی کانال، break down): کاربران از چه کانال‌هایی برای رسیدن به اپلیکیشن شما استفاده می‌کنند. کاربرانی که از کانالی خاص به اپ شما آمده‌اند، چه رفتاری دارند؟ تفاوت رفتار آنها با کاربران دیگر کانال‌ها در چیست؟ اپلیکیشن‌های خوب این اطلاعات حیاتی را گرفته و در تبیین فرهنگ بیزنسی سراسری از آنها استفاده می‌کنند.

ژئومتریک: هرچند که ژئومتریک اکثرا نادیده گرفته می‌شود اما دانستن موقعیت مکانی کاربران موضوع مهمی است و بر درآمد کسب شده از موقعیت‌های مکانی گوناگون تأثیر می‌گذارد. از طریق این اطلاعات پی می‌برید که روی چه مکانی باید تمرکز بیشتری داشته باشید یا چه منطقه‌ای اشباع شده است و نیاز به ایده‌های جدید دارد.

دموگرافیک: آیا جنسیت مخاطبان هدف خود را می‌دانید؟ نژاد و سن آنها را می‌دانید؟ دانستن این موارد و مقایسه آنها با اطلاعات واقعی کاربران به شما کمک می‌کند که در ارزیابی اپلیکیشن خود موفق‌تر باشید.

“همین حالا برای طراحی سایت و ساخت اپلیکیشن اقدام کنید!”

شرکت طراحی سایت و اپلیکیشن تابان شهر در تمام زمینه های طراحی سایت و اپلیکیشن و ارائه خدمات مربوط به آنها در خدمت شماست

تست های دیگر عملکرد

به غیر از این KPI هایی که گفته شد تست های کلیدی دیگری هم از اپلیکیشن گرفته می شود که هر کدام واجبات خود را دارند، که بعضی از آن ها توسط کاربران نهایی گرفته می شود.

تست کارآیی

این تست، شامل ارزیابی‌هایی است که برای سنجش میزان کارآیی اپلیکیشن به کار می‌روند. این تست‌ها عبارتند از:

تست بار

برای سنجش میزان کارآیی سیستم در حالتی که بار آن به صورت طبیعی باشد، به کار می‌رود. بار عبارت است از تعداد متوسط کاربران وصل شده به اپلیکیشن.

تست فشار

این تست، برای ارزیابی کارآیی سیستم در هنگامی که حداکثر بار به آن متصل باشد، استفاده می‌شود.

تست پایداری

این تست برای ارزیابی میزان کارآیی اپلیکیشن، زمانی که به مدت طولانی در زیر بار قرار گرفته باشد، انجام می‌شود. به کمک تست کارآیی شما می‌توانید یک ثبات مشخصی را برای اپلیکیشن خود تعیین کنید. همچنین برای یافتن شرایط رقابتی و موارد خرابی احتمالی در مواقع بحرانی، این تست، ضروری است.

تست آلفا

این تست، در داخل خود سازمان توسعه‌دهندگان رخ می‌دهد. هدف از انجام این ارزیابی، شبیه‌سازی کردن محیط کاربری واقعی از طریق روش تست جعبه سیاه و تست جعبه سفید است. تست آلفا دارای دو فاز به شرح زیر است:

1- تست اولویه توسط دولپرهای سازمان

2- تست اپلیکیشن توسط تسترها: در این فاز، اپلیکیشن تست‌شده توسط دولپرها، در اختیار تیم تست، برای ارزیابی بیشتر در محیط‌های واقعی قرار می‌گیرد

تست آلفا، قبل از انتشار محصول صورت می‌گیرد و در اصل اولین تستی است که پس از مستقل شدن محصول انجام می‌شود. با استفاده از تست آلفا می‌توانید باگ‌هایی را که در گذشته کشف نشده‌اند را کشف و رفع نمایید. همچنین این تست باعث می‌شود تا کیفیت و عملکرد نرم‌افزار را پیش از انتشار، مورد ارزیابی قرار دهید.

تست بتا

این تست، توسط کاربران نهایی نرم‌افزار و برخی از کاربران شناخته‌شده‌ی اپلیکیشن انجام می‌شود. هدف از انجام این تست، بررسی عملکرد نرم‌افزار، پایداری، سازگاری و میزان اطمینان به اپلیکیشن است. انجام این تست، باعث تکمیل چرخه‌ی ارزیابی است و به شما این امکان را می‌دهد که اپلیکیشن خود را در یک محیط واقعی و توسط خود کاربران ارزیابی کنید. مزیت این ارزیابی آن است که به شما این امکان را می‌دهد تا علاوه بر بررسی میزان کاربران و نظرات آنان، در آینده، آپدیت‌های بهتری را برای اپلیکیشن خود داشته باشید. عواملی مانند تعداد شرکت‌کنندگان، مدت زمان تست و نحوه‌ی ارسال این تست در موفقیت تست بتا، تأثیر‌گذار هستند. شایان ذکر است که مدت زمانی که تست آلفا به طول می‌انجامد حدودا ۴ برابر مدت زمانی است که باید برای تست بتا زمان بگذارید.

ارزیابی اپلیکیشن

سخن آخر 

اهمیت ارزیابی اپلیکیشن و تست، پیش از عرضه‌ی نهایی آن کاری بسیار مهمی است که باعث کشف نواقص شما در اپلیکیشن طراحی شده، می‌شود. با توجه به هزینه‌هایی که شما بابت این طراحی پرداخت می‌کنید، اطمینان از درستی عمل اپلیکیشن، کاری بسیار منطقی به نظر می‌رسد. در این مقاله سعی شد تا تمامی روش‌های ارزیابی اپلیکیشن را به طور کامل توضیح دهیم؛ امید است که با استفاده از این روش‌ها و نظرات کارشناسان، اپلیکیشن بدون نقصی را طراحی و عرضه نمایید. شما دوستان همچنین می توانید جهت نیاز به خدمات سایت با قسمت طراحی سایت تابان شهر تماس بگیرید.

 

 

شاید دوست داشته باشید بدانید

نظرات شما عزیزان…

0 Comments

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *