.

Edge SEO چیست ؟ وجودی انکار ناپذیر در سئو سایت!

تولید شده توسط سبحان بهرامی

من سبحانم و 4 سال از 25 سالی که زندگی کردمو با سئو یاد گرفتم و کار کردم. رشتم تو دانشگاه روانشناسی بود و با وجود اینکه هیچ ربطی به کارم نداشت، اما یه پیوند جالبی سعی کردم بین این دو تا برقرار کنم. عاشق نوشتنم، عاشق کارای فنی، عاشق یاد گرفتن و یاد دادن و البته که همزمان یکم خارج از بحث بریم، عاشق موسیقیم هستم. نوشتن درباره سئو سایت و طراحی سایت باعث میشه خودمم به این بهونه چیزای بیشتری یاد بگیرم و این یاد گیریست که از هرچیزی برام مهمتره.

اگر شمایی که دارید این مطلب رو میخونید اینجایید، به احتمال 90 درصد، یک فرد متخصص یا حداقل یک کارشناس متوسط سئو هستید. مطلبی هم که من اینجا در رابطه باهاش میخوام صحبت کنم چیزی نیستش که یک فرد عادی و بدون تخصص دنبالش باشه. مفهومی که دربارش میخوام صحبت کنم چیزی هستش که من و شمای سئو کار به واسطه کارمان، دست و پنجه هایی باهاش نرم کرده بودیم، بدون اینکه اسمشو بدونیم. حالا اسمشو میدونیم و میخوایم ببینیم که Edge SEO چیست و به دونستن اسمش بسنده نکنیم. جلوتر به شما میگم چی شد که اصلا خواستم درباره این موضوع مطلب بنویسم و Edge SEO رو معرفی کنم. اما قبلش بهتون بگم که اگر مثل من از اون آدمای پیگیر و کنجکاوید، این مطلب براتون جذاب خواهد بود. اما اگر خیلی حال و حوصله مطلب تخصصی ندارین، هیچ اشکالی ندارد، به چشم سرگرمی نگاش کنید.

طراحی سایت با 200 هزار تومان!

Edge SEO چیست ؟

دروغ چرا؟ من هم چیزی از اینکه Edge SEO چیست تا یک ماه پیش نمیدونستم. یعنی خودمم فکرش رو نمیکردم بخشی از کارهایی که انجام میدم، جزو Edge SEO به حساب میان و اما فکرشو میکردم که یک روز این مسائلی که همه ما بهشون در کار سئو سایت فکر می کنیم، اهمیت بیشتری پیدا کنند و تبدیل به یک دغدغه معلوم بشوند. اول از همه که با این مفهوم در یکی از ویدیوهای سایت Moz آشنا شدم و بعد هم دیدم که Dan Taylor قبلا دربارش یک مقاله در Search Engine Journal نوشته. جالبه که یکی از منابع من برای راستی آزمایی حرفایی که میزنم هم مقاله ای در Footprint Digital هستش که همونم به مقاله Dan Taylor اشاره کرده و البته کمی بیان ساده تری داره. اینارو گفتم که بگم این مفهوم، مفهوم جدیدی نیست اما جدیدا داره بیشتر بهش توجه میشه و منم میخوام بش توجه کنم.

برای اینکه ببینیم Edge SEO چیست اول از همه باید به معنی لغوی آن اشاره کنم. SEO که قطعا معرف حضورتون هست، Search Engine Optimization یا همون بهینه سازی برای موتور جست و جو که اصلا اگر نمیدونستید چیه به سراغ این مقاله نمیومدید. کلمه Edge اما در موقعیت های مختلف معنی های متفاوتی داره که البته همشون در نهایت به یک مفهوم میرسند. این کلمه به معنی حاشیه، لبه، کناره و مرز هست، به معنی تیزی، سر و نبش هست، به معنی غیر متمرکز، تحریک کردن و کم کم پیش رفتن هم هست. می بینید چقدر معانی متفاوت داره؟ حالا اینجا برای اینکه بهتر متوجه مفهوم Edge SEO بشویم، ترجیح میدم به جای معنی لغوی آن، آن را اصطلاحی تعریف کنم تا موضوع بیشتر جا بیفته.

مفهوم Edge SEO چیست و به چه چیزی اشاره می کند؟

برای اینکه ببینیم Edge SEO چیست باید اول از همه بگم که Edge SEO مفهوم خودش را از اصطلاح Edge Computing گرفته که به معنی محاسبات لبه ای یا رایانش لبه ای هست. تو این روش، محاسبات به جای اینکه در فضای ابری انجام بشن، در منبع خیلی نزدیک به دستگاهی که قصد انجام محاسبه رو داره انجام میشن. حالا ما به اون مفهوم که پیچیدگی های خودشو داره کاری نداریم، فقط همینکه بدونیم Edge SEO به اون مفهوم مرتبط هست کفایت میکنه. در واقع Edge SEO از Edge Computing استفاده میکنه تا روش های جدید سئو رو اجرا کنه، تستشون کنه و تحقیق روی اونارو هم خارج از پارامتر های فعلی انجام بده. سخت شد؟ بذارید ساده تر بگم، Edge SEO فرایندی هستش که باعث میشه ما بهینه سازی های کد (مانند روش های سئو تکنیکال) رو بدون دسترسی به سرور و کاملا مستقل انجام بدیم.

یک مثال براتون بزنم؟ همین استفاده ما از افزونه WP Rocket تو وردپرس، در دسته امور Edge SEO قرار میگیره. به این صورت که یک برنامه Third-party روی سایت ما نصب میشه که یک سری بهینه سازی کدهای مربوط به Cache یا بالا بردن سرعت در سایت ما انجام بشه. یا مثلا خود همین برنامه برای ما یک CDN هم ارائه میده که با استفاده ازش میتونیم یک نسخه کش شده از سایت خودمان را در سرورهای سراسر جهان پخش کنیم. آیا برای این کار ها نیاز به برنامه نویس داشتیم؟ خیر! Edge SEO هم دقیقا داره به همچین چیزی اشاره میکنه. بی نیاز شدن هرچه بیشتر سئو کار به ارتباط گرفتن با برنامه نویس، هدفی هستش که Edge SEO دنبال میکنه.

چه چیزی باعث مطرح شدن مفهوم Edge SEO شد؟

قطعا اگر شما یک سئو کار حرفه ای باشی، میدونی که سئو محدود به لینکسازی های داخل و خارج سایت و البته محتوای “خوب” نوشتن نمیشه. شما میدونی که سئو یک بخش تکنیکال هم داره که اگر شما خیلی به دیجیتال مارکتینگ متمایل تر باشی، کمتر به سراغ این نوع از سئو رفتی. نه اینکه این بخش انجام نمیشه، بلکه این بخش حداقل کمتر توسط سئوکار ها پیگیری میشد و معمولا برای اون بخش از یک برنامه نویس یا مسئول سرور کمک میگرفتن. یعنی مثلا اگر شما میخواستی یه کار ساده مثل Minify کردن کدهای CSS رو انجام بدی، باید زنگ میزدی به توسعه دهنده سایت و حالا معلوم نبود که ایشون هم کار رو انجام بده یا حداقل کار سر وقت انجام بشه. اینجوری شد که سئو کار ها به دنبال استقلال از برنامه نویس ها افتادن و Edge SEO مطرح شد.

یعنی شما به عنوان سئوکار، یک دانش حداقلی درباره مسائل تکنیکال باید داشته باشین و البته با مشورت یک فرد حرفه ای، بتوانید امور تکنیکال رو خودتون هم انجام بدین. البته که کار به همین راحتی ها و محدود به مثال هایی که زدیم نمیشه، دنیای Edge SEO خیلی بزرگتر از این حرفاست و به یک سری از موارد دیگه هم باید اشاره کنیم.

Edge SEO چیست

چرا Edge SEO مهم است؟

زمانی یک موضوعی در سئو سایت مهم میشه که موضوع مورد نظر برای گوگل یا موتورهای جست و جوی دیگه مهم باشه. بهینه سازی موارد تکنیکال در سایت شما منجر به تجربه کاربری بهتر میشه و تجربه کاربری بهتر هم باعث رضایت کاربر شما میشه و در نتیجه، رضایت کاربر منجر به رضایت گوگل میشه و گوگلم که راضی باشه دیگه کی میخواد ناراضی باشه؟

حالا وقتی با مطرح شدن موضوعی مثل Core Web Vitals ، فهمیدیم که گوگل چقدر سرعت عملکرد یا در واقع Performance سایت برایش مهم است، به این نتیجه رسیدیم که گوگل به موضوع سرعت یک طور دیگه ای نگاه میکنه. ولی حالا با مطرح شدن مفهوم Edge SEO (البته نه به طور رسمی توسط گوگل)، داریم میبینیم که موضوع از سرعت هم داره فراتر میره و چیزای دیگه ایم هستن که برای سئو مهم باشن. حالا بیاییم باهم یک نگاهی به این موارد بندازیم.

Edge SEO شامل چه مواردی می شود؟

تا وقتی که ندونیم Edge SEO شامل چه مواردی میشه، واقعا نمیتونیم اونطوری که باید بفهمیم درباره چه چیزی حرف میزنه. ما میدونیم الان Edge SEO چیست اما من خودمم به تازگی فهمیدم چه مواردی جزو موارد Edge SEO هستند. یادتونم باشه، اگر من اینجا چیزی میگم دو حالت داره، یا دارم طبق منابعم موارد رو نام میبرم، یا از حرفاشون تونستم مثال های دیگه رو هم استخراج کنم. بریم چندتاشو باهم بررسی کنیم و ببینیم شامل چه چیزهایی میشن.

CDN

Content Delivery Network یا همون CDN یکی از اصلی ترین مسائلی هستش که در Edge SEO مطرح می شود. همون مفهومی که امکانی در هاستینگ هاست که باعث میشود یک نسخه از سایت ما تو سرور های دیگه دورتر از ما ام کش بشه و اگر کاربری از اون سر دنیا ام خواست وارد سایت ما بشه، به اون سرور وصل بشه و بارگذاری سایت برای اونم خیلی طول نکشه.

بهینه سازی کد ها

تنظیمات کدهای سایت هم یکی دیگه از موارد Edge SEO هست. برای این کار یا شما باید از برنامه های Third-party مثل WP Rocket، Hummingbird، Minifier و… استفاده کنید، یا خودتون دست به کار بشین و برین تا حدی از کدنویسی سایت سر دربیارین و کد های سایتتان رو خودتون بهینه سازی کنید. حداقل به نظر من، یک سئو کار باید تا این حد را بداند و یک سری کار های پیچیده رو بتونه انجام بده.

Google Tag Manger

وقتی میخواستیم این مقاله Edge SEO چیست رو بنویسم، داشتم به گوگل تگ منیجر یا همون GTM فکر میکردم. گفتم چقدر جالبه که گوگل خودش میدونه باید یک سری کارا انجام بده، تا وب مستر ها و سئوکارها رو از برنامه نویس ها بی نیاز کنه. یکی از همون کارهایی که کرده هم ارائه گوگل تگ منیجر هستش که اگر سئوکار باشید، بعیده که تا به حال باهاش کار نکرده باشید یا اسمش حداقل به گوشتون نخورده باشه.

Google Tag Manager

Redirect

یک وقتایی هست شما یک کار ساده رو با یک CMS میتونی جوری راحت انجام بدی، که متوجه نشی انجام دادنش چقد به صورت دستی دنگ و فنگ داره. همین ریدایرکت ها که جزوی از موارد تکنیکال محسوب میشن هم جزو همین کاران. کارایی که شما با یک افزونه مثل Rank Math، Yoast، Redirection و … انجام میدین اما برای سایت های اختصاصی نیاز به کدنویسی دقیق و درست دارن. همین مورد هم جزوی از موارد Edge SEO است.

امنیت سایت

تامین امنیت یک سایت، صرفا برای امنیت خودمون و اطلاعاتمون نیست. امن بودن یک سایت یعنی کاربر شما میتونه بدون هیچ نگرانی ای برای Scam شدن وارد سایت شما بشه و کارش رو انجام بده و با لبی خندون سایتو ترک کنه. مواردی مثل گرفتن گواهینامه SSL یا نصب فایروال های مخصوص میتونه باعث تامین شدن امنیت سایت ما بشه اما آیا این کارها رو یک سئو کار میتونه انجام بده؟ بله میتونه و بایدم انجام بده! تا همین حالا که میگفتیم Edge SEO چیست میخواستیم به اینجا برسیم و بگیم که قراره سئوکار برای یک چنین کارای مهمی دیگه مستقل بشه.

تغییرات موقتی در سایت

شما تصور کن یک اسکریپتی تو صفحه شما هست که به هر دلیل، میخواین اینو موقتا بردارین تا کاری روی سایتتون انجام بدین. حالا شما فکر کنین نه دسترسی به هاست خودتون داشته باشین و نه بدونین که چجوری میشه اینکارو انجام داد. برای همینم به هدفتون نمیرسین و مجبورین موضوع رو تحمل کنین. حالا با دونستن کمی Edge SEO، میتونید خودتون یه برنامه Third-party مناسب برای این مدل کارها پیدا کنین.

سئو سایت

سخن پایانی

اینکه بفهمیم Edge SEO چیست واقعا کافی نیست، موضوع هم مسلما به همینجا ختم نمیشه و احتمالا بحث های دور و بر این موضوع بیشترم میشن. یادتونم باشه، چیزایی که من گفتمم تموم اون چیزی نیست که Edge SEO هستش و این مفهوم هم گسترده تر از این حرفاست و هم میتونه گسترده تر از اینم بشه. منتهی فعلا هنوز کار داره که بخوایم درباره این موضوع خیلی عمومی تر صحبت کنیم و باید وایسیم و منتظر بشیم ببینیم چجوری میشه این مفهوم رو به بخش های مختلف سئو بست داد. به هر حال، واقعا ممنونم که همراه من بودید و امیدوارم که بتونم بعدا درباره این موضوع بیشتر صحبت کنم. راستی اگر نظریم دارین حتما باهام به اشتراک بذارید تا صحبت کنیم. من همیشه از ایده های جدید و حتی انتقاد استقبال میکنم.

شاید دوست داشته باشید بدانید

نظرات شما عزیزان…

0 Comments

ارسال نظر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *